Το σχέδιο της Μελίνας Τραυλού για τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Η προσέλκυση της ελληνικής νεολαίας στη θάλασσα είναι το μεγάλο στοίχημα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Συνεχίζοντας το έργο του Θεόδωρου Βενιάμη, στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης τη στήριξη των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και την εισαγωγή της ναυτιλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη διάρκεια της διεθνούς Έκθεσης των Ποσειδωνίων η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού σε κάθε ευκαιρία υπογράμμιζε ότι η νεολαία είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας.

“Φυσικά και θα συνεχίσουμε τις ενέργειες που ξεκίνησαν υπό την προεδρία του Θεόδωρου Βενιάμη. Οι νέοι είναι το μέλλον της ναυτιλίας μας. Χωρίς τους νέους μας και την προσέλκυσή τους στη θάλασσα δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον” είπε στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους:

“Η ΕΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Ναυτιλίας και πιστεύω πλέον και με το υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε στα νέα παιδιά, από τη σχολική τους ηλικία, τη σημαντικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Γιατί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη ναυτιλία μας. Να τους δείξουμε ποιους δρόμους μπορούν να ακολουθήσουν μέσα στη ναυτιλία είτε από το επάγγελμα του ναυτικού είτε από οποιαδήποτε θέση στη στεριά”.

Ακολούθως επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας:

“Θα συνεχίσουμε βεβαίως να στηρίζουμε εμπράκτως και τις Ναυτικές Ακαδημίες. Χρειάζεται μία εξυγίανση της ναυτικής παιδείας. Και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ΕΕΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδη έχουμε παραδώσει στο υπουργείο μία μελέτη η οποία είναι ολιστική και βαδίζουμε μαζί τους προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε επίσης την εκστρατεία προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα αλλά δεν αρκεί μόνο η δική μας προσπάθεια.

«Θα πρέπει να είναι συντονισμένη και με τα δύο υπουργεία» είπε και πρόσθεσε: «-Η ναυτιλία είναι οι άνθρωποι της. Άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και άνθρωποι που ενέπνευσαν, ώστε η ναυτιλία μας να οδηγηθεί αλλά και να διατηρείται στο πέρασμα των χρόνων, στην κορυφή του κόσμου! Η ναυτιλία είναι ένας χώρος που σου προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ξεχωρίσεις, σου ανοίγει δρόμους, πολλούς και διαφορετικούς. Η ναυτιλία μας είναι ένας χώρος που όποιος δώσει τον καλύτερό του εαυτό, με πίστη στις δεξιότητες του, επιβραβεύεται».

Η Μελίνα Τραυλού προσκάλεσε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη να συνεργαστούν σε μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, ώστε να ενημερώσουν τα παιδιά και τους νέους για το τι σημαίνει ναυτιλία, πώς μπορούν να εκπαιδευτούν και ποιες είναι οι πολυεπίπεδες επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Το σχέδιο της Μελίνας Τραυλού για τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις