Η ΕΕ θα αγοράσει αεροπλάνα δασοπυρόσβεσης καθώς οι κλιματικές κρίσεις εντείνονται

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες με κατασκευαστές για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών καθώς μάχεται απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών πυρκαγιών, όπως αυτών που μαίνονται στη νότια Ευρώπη, δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του μπλοκ.

Οι πόροι έκτακτης ανάγκης της ΕΕ περιλαμβάνουν επί του παρόντος τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση της απόκτησης 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου που συγκεντρώνονται από χώρες της ΕΕ. Όμως, καθώς τα αιτήματα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ σχεδιάζει να να επενδύσει σε αεροσκάφη για την αντιμετώπιση κρίσεων, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για για τη διαχείριση Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Τα αεροσκάφη αυτά θα αγοραστούν τεχνικά από τα μέλη κράτη, αλλά θα χρηματοδοτηθούν 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο δήλωσε ο Λέναρτσιτς.

Ο Λέναρτσιτς αρνήθηκε να κατονομάσει τις εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις, αλλά δήλωσε ότι σχεδιάζεται να επανεκκινήσουν την παραγωγή αμφίβιων αεροσκαφών που κάνουν υδροληψία για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Χιλιάδες πυροσβέστες σε όλη τη νότια Ευρώπη μάχονται εκατοντάδες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Πορτογαλία, Ισπανία και τη Γαλλία, εν μέσω ενός έντονου καύσωνα που έχει προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους.

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει πέντε αιτήματα για βοήθεια φέτος. Με τη Μεσόγειο να μην έχει περάσει καν το μισό της τυπικής αντιπυρικής περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, ο Λέναρτσιτς δηλώνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η ΕΕ έλαβε εννέα αιτήματα για βοήθεια πέρυσι.

Η ΕΕ έστειλε πυροσβεστικά αεροπλάνα σε χώρες όπως την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία αυτόν το μήνα, χρησιμοποιώντας τη «δεξαμενή» των αεροσκαφών από χώρες όπως η Κροατία, η Γαλλία και η Ισπανία. Έστειλε επίσης 200 ευρωπαίους πυροσβέστες στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν τοπικές ομάδες.

Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ζητούν τη βοήθεια της ΕΕ μόνο όταν χρειάζονται υποστήριξη.

Πέρυσι ήταν η δεύτερη χειρότερη περίοδος δασικών πυρκαγιών που έχει καταγραφεί στην ΕΕ. Πάνω από μισό εκατομμύριο εκτάρια κάηκαν, σε σύγκριση με τα περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκτάρια που κάηκαν το 2017, τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Ήδη φέτος, περισσότερα από 70.000 εκτάρια έχουν καεί μόνο στην Ισπανία, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση στοιχεία.

Ο προϋπολογισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο οποίος βοηθά τις χώρες να επενδύσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων, ήταν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

«Στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Λέναρτσιτς επισημαίνοντας την αύξηση των κλήσεων για βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα, παράλληλα με άλλες κρίσεις, όπως η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: Ρόιτερς

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς «έχασαν» €18,5 δισ. – Η διαχρονική αδράνεια έφερε απώλειες

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Κέρδη» που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τη μέση κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των συντάξεων για έναν ολόκληρο χρόνο και να «αγγίξουν» τα €18,5 δισ., θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο διάδοχος αυτών, ο ΕΦΚΑ,

Υπόκοσμος

Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μπορεί να πέρασε. Μπορεί να επιστρέψαμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Έφερε όμως και εγκατέστησε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής έναν υπόκοσμο. Έναν υπόκοσμο δεξιό κι αριστερό. Ο οποίος έχει μάθει να λύνει

ΣΚΥΡΟΣ: Έτοιμη για την «πράσινη» ακτοπλοΐα

Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων στο πλαίσιο της δέσμης «Fit for 55», αλλά και του EU ETS από το οποίο η ελληνική ακτοπλοΐα έχει εξαιρεθεί έως το

«Ατζέντα 2030» η απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Ελλάδα και Τουρκία είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν δίπλα η μία στην άλλη. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως το τουρκικό «βαθύ κράτος», είτε κεμαλικό είτε ισλαμικό είναι αυτό, ποτέ δεν αποδέχτηκε το

Μετάβαση στο περιεχόμενο