Με τη συμμετοχή της Ελλάδας τα νέα στρατιωτικά οχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη μίας νέας πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί για τα νέα στρατιωτικά οχήματα της ΕΕ θα έχει η χώρα μας.

Την ώρα που οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζουν να προκαλούν αστάθεια στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα δείχνει έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας προηγμένης πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται σε νέα στρατιωτικά οχήματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η χώρα μας, μαζί με τη Σλοβακία, αναμένεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες της Ιταλίας, η οποία λαμβάνει την υποστήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα ενσωματώνεται σε τρία νέα οχήματα – ένα ελαφρύ άρμα μάχης, ένα αμφίβιο όχημα επίθεσης (AAV) και ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικυρώθηκε από την ΕΕ στις 16 Νοεμβρίου του 2021 και αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2030.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το ανωτέρω πρόγραμμα εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της ΕΕ για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Και ειδικότερα στο σχέδιο για τη θέσπιση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικογένεια στρατιωτικών μοντέλων σε κοινή πλατφόρμα

Κεντρικός πυρήνας του πρότζεκτ είναι η συγκρότηση μίας οικογένειας στρατιωτικών οχημάτων που θα έχουν βάρος από 35 έως 50 τόνους (ανάλογα με τις προδιαγραφές τους) και θα είναι ικανά να μεταφέρουν ένα πλήρωμα τριών ατόμων, συν μία τυπική ομάδα πεζικού (6 έως 9 άτομα). Παράλληλα, τα οχήματα θα ενσωματώνουν πυροβόλα 25 έως και 30 χλστ.

Χάρη, μάλιστα, στην αρθρωτή πλατφόρμα, οι Ιταλοί έχουν ενορχηστρώσει ήδη τα σχέδιά τους συγκριτικά με τις παραλλαγές των οχημάτων που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν. Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα ασθενοφόρα, φορτηγά μεταφοράς πυρομαχικών και υλικού υποστηρίξεως, άρματα μετασκευασμένα σε πυροσβεστικά, καθώς και οχήματα χημικής, βιολογικής και πυρηνικής άμυνας.

Από την άλλη, η εξέλιξη μιας κοινής πλατφόρμας για ερπυστριοφόρα, τροχοφόρα και αμφίβια στρατιωτικά οχήματα αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ, κάτι που έχει αναγνωρίσει ο Roberto Forlani, Ιταλός στρατιωτικός παράγοντας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και η εναλλακτική λύση να εξελιχθούν περισσότερες από μία πλατφόρμες, οι οποίες, ωστόσο, θα μπορούν να ενσωματώουν κοινά μηχανικά μέρη και συστήματα.

Να έχουν δηλαδή κοινούς κινητήρες, πυροβόλα, συστήματα θωράκισης και επικοινωνιών, μετριάζοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος για την έρευνα και την εξέλιξη των στρατιωτικών οχημάτων.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζεται ότι τα οχήματα που θα κατασκευαστούν θα μπορούν να υποβληθούν σε περαιτέρω τροποποιήσεις, ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες της εκάστοτε χώρας.

Πηγή: carandmotor.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο