Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου σήμερα για την υποβολή – Μέχρι αύριο οι πρώτες δύο δόσεις

Μέχρι αύριο Τετάρτη 31 Αυγούστου η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων

Εκπνέει σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, η προθεσμία, για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021. Όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι αποφασίσουν να αποπληρώσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου θα έχουν έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου μπορούν και οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλλει δήλωση να προχωρήσουν σε διορθώσεις εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος σε 8 δόσεις, με τις δύο πρώτες δόσεις να πληρώνονται έως τις 31 Αυγούστου και τις επόμενες έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, έως την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

Μέχρι την Τετάρτη, όσοι επιθυμούν μπορούν να καταβάλουν το φόρο εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 3%. Για όσους αδυνατούν να ακολουθήσουν το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Επίσης η καταβολή του φόρου από φορολογουμένους που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

Διόρθωση λαθών

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 30 Αυγούστου χωρίς καμία χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές. Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Πιο συγκεκριμένα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι «κρύβεται» πίσω από την αντίδραση της κυβέρνησης για τα ηλεκτρικά και τα πλοία

Η σύσταση του Υπουργείου, δηλαδή της κυβέρνησης να μην εισέρχονται εντός πλοίου ηλεκτρικά οχήματα, με φόρτιση άνω του 40% της συνολικής χωρητικότητας – αυτονομίας, σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Η ένστασή μας ήταν ότι το Υπουργείο έπρεπε να λάβει απόφαση και όχι να δώσει το

Στη Σούδα ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου

Το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 4.198 επιβάτες σε δίκλινα δωμάτια μέχρι τη μέγιστη χωρητικότητα των 5.510 επιβατών, καθώς και 1.663 άτομα πλήρωμα. Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης (07/05) ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου το “Odyssey

Ηράκλειο: Ταλαιπωρία για 532 επιβάτες του POWER JET, μετά από βλάβη

Απαγορεύτηκε ο απόπλους στο επιβατηγό – οχηματαγωγό “POWER JET”, σημαίας Κύπρου, το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία εκκίνησης των δεξιών κύριων μηχανών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Από Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αρχικά, απαγορεύτηκε ο απόπλους, ενώ

Επενδυτικό σχέδιο εκατομμυρίων στο λιμάνι του Ηρακλείου

«Στο Ηράκλειο έχουμε ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θέλουμε να αναπτύξουμε τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, να φτιάξουμε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, να εστιάσουμε στα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια», αποκάλυψε ο Εμανουέλε Γκριμάλντι σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική

Μετάβαση στο περιεχόμενο