Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες σε 145 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια

Απαντήσεις στην αδιανόητη επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έδωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η Τουρκία συστηματικά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η Τουρκία που ανέχεται την δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κ. Πλακιωτάκης.

Όπως αποκάλυψε τα τελευταία δύο χρόνια το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες μας σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ διερωτήθηκε πόσους διακινητές έχει συλλάβει η Τουρκία και πόσα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών έχει εξαρθρώσει.

«Ο υπουργός των Εξωτερικών έχει δώσει την πρέπουσα απάντηση και αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» είπε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι «η χώρα μας πράττει το αυτονόητο. Ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

«Αντί η Τουρκία να μας κατηγορεί για pushbacks στο Αιγαίο, αυτό που έχει αξία να αναφερθεί είναι ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχολήθεί με το push forward από την Τουρκία η οποία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό» συνέχισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στην ερώτηση για το πώς αντιδρά το Λιμενικό όταν εντοπίζει ένα πλοιάριο με παράνομους μετανάστες ο Γιάννης Πλακιωτάκης διευκρίνισε ότι ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή τονίζοντας ότι «πρωταρχικό ζητούμενο είναι να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η διαχείριση των περιστατικών γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, γι’ αυτό και έχουμε αυτή την εντυπωσιακή μείωση πάνω από 80% τα τελευταία χρόνια στις μεταναστευτικές ροές, πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Όσο κι αν δεν αρέσει η στάση αυτή του λιμενικού σώματος θα συνεχιστεί. Έχουν αυξηθεί οι ροές, ειδικά τώρα που είναι πολύ έντονη η ρητορική επιθετική από την πλευρά της Τουρκίας. Τα περιστατικά είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020. Έχουμε αυξημένη πίεση επίσης από την περιοχή του Λιβάνου από τη Λιβύη. Η Ελλάδα όμως, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και ένταση σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου. Είμαστε σε πολύ μεγάλη και αυξημένη ετοιμότητα», επεσήμανε.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης διεμήνυσε, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα: «Είναι κάτι το οποίο το έχει επισημάνει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Έχουμε διαμορφώσει νέες διπλωματικές συμμαχίες, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 6.000 μετανάστες σε 145 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις