Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά: Όλος ο στόλος στο Αιγαίο – «Πολεμικές» απειλές: Αφοπλίστε τα νησιά εάν θέλετε ειρήνη

Την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος της Πράγας. Αυτό θα είναι το πρώτο φόρουμ, όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν θα είναι στον ίδιο χώρο.

Μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά ξεκινά. Λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα νησιά μας, όλος ο στόλος βγαίνει στο Αιγαίο, μαζί με συμμαχικές δυνάμεις. Για την άσκηση «Ευνομία» που ξεκινά από σήμερα.

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους. Από την Κάσο, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο έως την Κύπρο θα κάνουν ασκήσεις για ανακατάληψη πλωτού γεωτρύπανου, αλλά και ασκήσεις με σενάρια που αφορούν σε ελέγχους πλοίων.

Παράλληλα, θα κάνουμε και διπλωματικό «σπριντ».

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα διεθνοποιήσει τις τουρκικές προκλήσεις με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Πολωνία, μια χώρα-σύμμαχο της Τουρκίας εντός ΕΕ.

Εξάλλου, την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος της Πράγας. Αυτό θα είναι το πρώτο φόρουμ, όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν θα είναι στον ίδιο χώρο.

Το πιθανότερο είναι να μην συναντηθούν, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Διότι τους κανόνες στη Σύνοδο τους βάζουν οι χώρες της Ε.Ε., άρα και η Ελλάδα και η Κύπρος. Οπότε, σε περίπτωση που υπάρξει πρόκληση, θα υπάρξει και ευρωπαϊκή απάντηση.

«Ωμές» απειλές Τσαβούσογλου: Αφοπλίστε τα νησιά εάν θέλετε ειρήνη

Οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές, πάντως, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ουσιαστικά πως εάν θέλουμε ειρήνη, πρέπει… να αφοπλίσουμε τα νησιά.

«Δεν θα τα εξοπλίζεις. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης. Αν παραβιάζεις αυτόν τον όρο δεν είναι δυνατόν να περιμένεις πώς η Τουρκία θα παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, πάντως, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ήταν για ακόμη μία φορά ξεκάθαρος: «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού, μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση».

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά: Όλος ο στόλος στο Αιγαίο – «Πολεμικές» απειλές: Αφοπλίστε τα νησιά εάν θέλετε ειρήνη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια