Πλακιωτάκης στο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο της Μάλτας: «Τεράστια η συμβολή της ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Μάλτας (Malta Maritime Summit), όπου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, οι αρμόδιοι για τη ναυτιλία Υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του EMSA, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι διεθνών ναυτιλιακών φορέων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο ης ομιλίας του στο υπουργικό πάνελ με τίτλο «Does the industry require a Paradigm Shift?» ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την τεράστια συμβολή της ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων αγαθών, τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και κατά την τρέχουσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, όπου μεταξύ άλλων, κατατάσσονται πρωτοβουλίες όπως η απανθρακοποίηση, η καταπολέμηση της φτώχειας και η ποιότητα στην εργασία.

Ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξήρε τον ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) ως μοναδικού ρυθμιστικού οργάνου της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς και τη σημασία της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, υπό τον ΙΜΟ, που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Επίσης, απέδωσε έμφαση στην ικανότητα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για προσαρμογή και γρήγορη ανάληψη δράσης στις συνεχείς και απαιτητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ναυτιλίας, αναφερόμενος στην πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου αναλήφθηκαν οι αναγκαίες ενέργειες (σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο) προκειμένου διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ναυτιλιακού κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ναυτιλιακής κοινότητας και την προστασία των εργαζομένων στη ναυτιλία.

Ειδικά ως προς την απανθρακοποίηση, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την αναγκαιότητα διασφάλισης, περαιτέρω ανάπτυξης της έρευνας και διαθεσιμότητας εναλλακτικών καυσίμων, μέσα από μια λογική παγκόσμιων ενεργειακών κόμβων (energy hubs) για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και αξιοπιστία των ναυτιλιακών μεταφορών.

Η ναυτιλία, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «στηρίζει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, μεταφέροντας κρίσιμα αγαθά σε κάθε γωνιά του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Για το λόγο αυτό, πρέπει η δημόσια εικόνα της να ανταποκρίνεται στο ρόλο και τη σημασία της. Με τον τρόπο αυτό και το ναυτικό επάγγελμα θα γίνει πιο ελκυστικό για τους νέους που αναζητούν επαγγελματικές προοπτικές με υψηλές απολαβές και κοινωνική αναγνώριση».

Πλακιωτάκης στο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο της Μάλτας: «Τεράστια η συμβολή της ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο