Λίβανος και Ισραήλ βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος

Χτες την Πέμπτη, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε «κρίσιμο στάδιο» στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους, σημειώνοντας ότι «τα κενά έχουν μειωθεί».

Χτες την Πέμπτη, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε «κρίσιμο στάδιο» στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους, σημειώνοντας ότι «τα κενά έχουν μειωθεί».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ισραήλ απέρριψε τις τροποποιήσεις που ζήτησε ο Λίβανος σε μια πρόταση οριοθέτησης των συνόρων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θέτοντας αμφιβολίες για την  έκβαση των πολυετών διπλωματικών προσπαθειών ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες να εξάγουν φυσικό αέριο μέσα ή γύρω από μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Μεσόγειο.

Ισραηλινός αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την απόφαση του πρωθυπουργού Yair Lapid να απορρίψει τα αιτήματα για επανεξέταση προειδοποίησε ότι τυχόν περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν εάν η λιβανική Hezbollah απειλήσει την πλατφόρμα εξερεύνησης φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish.

Από τον περασμένο Ιούλιο, οι εξελίξεις σχετικά με τον φάκελο οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιταχυνθεί.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί μετά την άφιξη ενός πλοίου παραγωγής και αποθήκευσης κοντά στο κοίτασμα Karish, το οποίο η Βηρυτός θεωρεί ότι βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή.

Η Βηρυτός τότε ζήτησε  την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξή τους, οι συνομιλίες υποτίθεται ότι περιορίζονταν σε μια θαλάσσια περιοχή που υπολογίζεται σε 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα σύνορα της οποίας είναι γνωστά ως Γραμμή 23, βάσει χάρτη που έστειλε ο Λίβανος το 2011 στα Ηνωμένα Έθνη.

Όμως ο Λίβανος θεώρησε αργότερα ότι ο χάρτης βασίστηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις και ζήτησε να αναζητηθούν επιπλέον 1.430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του κοιτάσματος Karish, γνωστό ως γραμμή 23.

Να σημειωθεί  ότι το κοίτασμα Qana που ανήκει στο Λίβανο,  βρίσκεται σε μια περιοχή όπου η Γραμμή 23 τέμνεται με τη Γραμμή 1, τη γραμμή που κατατέθηκε από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, και εκτείνεται περισσότερο από τη Γραμμή 23.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2020, με αμερικανική μεσολάβηση, σταμάτησαν τον περασμένο Μάιο, λόγω διαφορών ακριβώς για την επίμαχη περιοχή.

Μετάφραση: Ουλίντ Ελίας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε παγκόσμιο τσουνάμι εξελίσσεται το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο: από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε

Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά

Τραγική κατάληξη είχε η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 5.30 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή.   Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηλικιωμένη γυναίκα που ήταν εγκλωβισμένη, ανασύρθηκε νεκρή.   Η φωτιά έκαιγε σε διαμέρισμα που βρίσκεται στον 4ο όροφο στην οδό

Πλημμύρες στη Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν – Δείτε βίντεο

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, μισό εκατομμύριο πολίτες «πλήττονται» άμεσα από τις πλημμύρες στην πολιτεία

Με κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλη την Ελλάδα

Σε κλίμα συγκίνησης και προσμονής τελέστηκε σε όλη τη χώρα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη». Στην Αθήνα, η Αναστάσιμη Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία έγινε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο