Οι συντάξεις στην εκλογική εξίσωση

Οι αυξήσεις θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Μάλιστα θα δοθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων Ιανουαρίου 2023.

Νωρίτερα και στο περίπου θα δοθούν, τελικά, οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Συμφώνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οι αυξήσεις πέριξ του 7% θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Μάλιστα θα δοθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων Ιανουαρίου 2023.

Το ποσοστό αναπροσαρμογής θα προκύψει από το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού όπως αυτός θα ψηφιστεί από τη Βουλή λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους θα υπάρχει εκτίμηση τόσο για τον πληθωρισμό του 2022 (κοντά στο 9%) όσο και για το ποσοστό οικονομικής μεγέθυνσης (αύξηση ΑΕΠ), που υπολογίζεται κοντά στο 5,3%.

Τα δύο αυτά ποσοστά θα αθροιστούν και, ακολούθως, θα διαιρεθούν δια του «2» ώστε να προκύψει το ποσοστό της αναπροσαρμογής.

Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ αναμένεται να βγουν στις αρχές Απριλίου και τότε, εάν υπάρχει απόκλιση, θα γίνουν οι διορθώσεις: Είτε με την αναδρομική καταβολή τυχόν μεγαλύτερης (π.χ. του 7%) αύξησης, είτε την σταδιακή παρακράτηση των αναδρομικών, εάν τελικά ο πληθωρισμός ή το ΑΕΠ (ή και τα δύο μαζί) κινηθούν σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Να σημειωθεί ότι αυτή εδώ η στήλη είχε προτείνει εδώ και σχεδόν ένα μήνα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, στο σημείο 10), την κατά προσέγγιση καταβολή των αυξήσεων εγκαίρως στους συνταξιούχους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες από την ασύδοτη ακρίβεια. Και ακολούθως, την προσεχή άνοιξη με τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Πέραν του ότι τα κυβερνητικά στελέχη… διαβάζουν το iEidiseis.gr φαίνεται ότι ρόλο έπαιξαν και οι κομματικοί σχεδιασμοί για το χρόνο των εκλογών. Η καταβολή των συντάξεων τον Ιανουάριο αναζωπυρώνει τα σενάρια για εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο.

Ειδικά τώρα που έχει ακυρωθεί η συμφωνία για την ομαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και υπολογίζεται ότι μέσα στον χειμώνα τα άλευρα θα εκτιναχτούν στα ύψη.

Επίσης από 1/2/2023 εντείνεται το δυτικό εμπάργκο εναντίον των ρωσικών προϊόντων. Και από αυτή την ημερομηνία θα περιοριστεί η εισαγωγή πετρελαίου και προϊόντων διύλισης, κάτι που θα αύξηση τις τιμές στις αντλίες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποθεμάτων σε ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μέσω μάλιστα των, εποχικά, πιο αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο