Σε δύο δόσεις η αύξηση των συντάξεων το 2023

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Διπλή αναπροσαρμογή θα δουν οι συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις τους το 2023. Η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2023 μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023, με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2022. Η δεύτερη αναπροσαρμογή θα συντελεστεί το Φθινόπωρο του 2023, με βάση τις τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ-πληθωρισμό του 2022. Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, πιο συγκεκριμένα, δήλωσε προχθές πως οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αρχίσουν να δίνονται από το τέλος Ιανουαρίου (2023), μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023.

Με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις (όπως αυτές αποτυπωνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023), το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 5,3% και ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8,8%. Βάση του τύπου υπολογισμού της αύξησης των κύριων συντάξεων (ο οποίος λαμβάνει υπόψην το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό) προκύπτει μία αύξηση της τάξεως του 7%.

Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2022 θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2022. Ενδιάμεσα και συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2022, θα υπάρξουν οι ημιτελικές εκτιμήσεις, οι οποίες όμως δεν θα ληφθούν αποφασιστικά υπόψην από την κυβέρνηση.

Όπως επισήμανε ο κος Χατζηδάκης, αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο.

Αρμόδια στελέχη εξήγησαν στο Capital.gr πως αυτό σημαίνει πως αν οι τελικές εκτιμήσεις τον Οκτώβριο του 2023 δείξουν υψηλότερο πληθωρισμό και το ίδιο ΑΕΠ (σε σχέση με τις φετινές προβλέψεις), υψηλότερο ΑΕΠ και ίδιο πληθωρισμό, ή υψηλότερο ΑΕΠ και πληθωρισμό, τότε θα προκύψει υψηλότερη από 7% αύξηση στις κύριες συντάξεις.

Έστω για παράδειγμα, ότι η τελική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 είναι αυτή του 8,8% (όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού), αλλά όσον αφορά το ΑΕΠ είναι 6,1 % (αντί για 5,3%). Η εξίσωση υπολογισμού της αύξησης της σύνταξης θα δείξει 7,5%.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η διαφορά μεταξύ της αύξησης που θα δοθεί τον Ιανουάριο – βάσει των αρχικών εκτιμήσεων (7%) – και εκείνης που έπρεπε να δοθεί – βάσει των τελικών εκτιμήσεων (7,5%) ανέρχεται στο 0,5%. Η διαφορά αυτή (θετική για τους συνταξιούχους) θα αποδοθεί στους δικαιούχους πιθανότατα τον Νοέμβριο (μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2023 και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023. Επίσης, οι δικαιούχοι των πραγματικών αυξήσεων θα είναι πολύ περισσότεροι καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η μεγάλη πλειοψηφία όσων για την ώρα αποκλείονται από τις πραγματικές αυξήσεις (κοντά στο 35% του συνόλου) έχει προσωπική διαφορά λίγο πάνω από το 7%. Συνεπώς μία αύξηση στις κύριες συντάξεις πάνω από 7% τον Νοέμβριο του 2023, θα συμπεριλάβει και αυτούς στο πλήθος των δικαιούχων πραγματικών αυξήσεων.

Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση  (αν και όχι πολύ πιθανή), σύμφωνα με την οποία οι τελικές μακροοικονομικές προβλέψεις τον Οκτώβριο του 2023 να ‘’δείξουν” χαμηλότερη του 7% αύξηση.

Έστω για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός, κατά την τελική εκτίμηση του από την ΕΛΣΤΑΤ κλείσει στο 8,8% φέτος, ενώ αντίθετα το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 4,8%.Τότε, η αύξηση στις κύριες συντάξεις θα ανέλθει στο 6,8% αντί για 7%. Συνεπώς, θα προκύψει μία αρνητική για τους συνταξιούχους, διαφορά της τάξεως του 0,2%.

Αυτό θα οδηγήσει σε μία αναδρομική από τον Ιανουάριο του 2023, μείωση τους, το Νοέμβριο του 2023.

Φυσικά, υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το οποίο οι τελικές εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για ΑΕΠ-πληθωρισμό το 2022 και, έτσι, για την αύξηση (7%) στις συντάξεις το 2023 να είναι ταυτόσημες με τις υφιστάμενες προσωρινές προβλέψεις για ΑΕΠ-πληθωρισμό το 2022. Σ΄αυτήν την περίπτωση, προφανώς, δεν γίνει καμία αυξομοίωση των κύριων συντάξεων το Φθινόπωρο του 2023.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, συμφωνα με ορισμένα στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, το (ανώριμο, όμως, για την ώρα) σενάριο συμψηφισμού  αυτής της – ενδεχόμενης – αυτής μείωσης (ή ακριβέστερα του περιορισμού της αρχικής αύξησης που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023) με τις αυξήσεις οι οποίες θα πρέπει να δοθούν τον Ιανουάριο του 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2.1% και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 3,1%. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε θα προκύψει μία αύξηση στις κύριες συντάξεις το 2024 της τάξεως του 2,6%.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί συμψηφισμός μίας ενδεχόμενης αναδρομικής μείωσης των συντάξεων του 2023 κατά 0,2% μετά την αύξηση τους κατά 7%, τότε η αρχική αύξηση των συντάξεων το 2024 δεν θα ανέλθει στο 3,1% αλλά στο 2,9%.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Μαρτίου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα στον διεθνή ενεργειακό και ναυτιλιακό τομέα

Εισαγωγή Ο πόλεμος στη Γάζα σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών Houthis σε εμπορικά πλοία έχουν αναδείξει την οικονομική- ενεργειακή διάσταση του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος αν παραταθεί για μεγάλο

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,5% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021, και πλέον αριθμεί

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής στις 28 Φεβρουαρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου οι ναυτεργάτες προχωρούν σε απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά,

Μετάβαση στο περιεχόμενο