Οι συντάξεις στην εκλογική εξίσωση

Οι αυξήσεις θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Μάλιστα θα δοθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων Ιανουαρίου 2023.

Νωρίτερα και στο περίπου θα δοθούν, τελικά, οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Συμφώνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οι αυξήσεις πέριξ του 7% θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Μάλιστα θα δοθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων Ιανουαρίου 2023.

Το ποσοστό αναπροσαρμογής θα προκύψει από το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού όπως αυτός θα ψηφιστεί από τη Βουλή λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους θα υπάρχει εκτίμηση τόσο για τον πληθωρισμό του 2022 (κοντά στο 9%) όσο και για το ποσοστό οικονομικής μεγέθυνσης (αύξηση ΑΕΠ), που υπολογίζεται κοντά στο 5,3%.

Τα δύο αυτά ποσοστά θα αθροιστούν και, ακολούθως, θα διαιρεθούν δια του «2» ώστε να προκύψει το ποσοστό της αναπροσαρμογής.

Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ αναμένεται να βγουν στις αρχές Απριλίου και τότε, εάν υπάρχει απόκλιση, θα γίνουν οι διορθώσεις: Είτε με την αναδρομική καταβολή τυχόν μεγαλύτερης (π.χ. του 7%) αύξησης, είτε την σταδιακή παρακράτηση των αναδρομικών, εάν τελικά ο πληθωρισμός ή το ΑΕΠ (ή και τα δύο μαζί) κινηθούν σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Να σημειωθεί ότι αυτή εδώ η στήλη είχε προτείνει εδώ και σχεδόν ένα μήνα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, στο σημείο 10), την κατά προσέγγιση καταβολή των αυξήσεων εγκαίρως στους συνταξιούχους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες από την ασύδοτη ακρίβεια. Και ακολούθως, την προσεχή άνοιξη με τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Πέραν του ότι τα κυβερνητικά στελέχη… διαβάζουν το iEidiseis.gr φαίνεται ότι ρόλο έπαιξαν και οι κομματικοί σχεδιασμοί για το χρόνο των εκλογών. Η καταβολή των συντάξεων τον Ιανουάριο αναζωπυρώνει τα σενάρια για εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο.

Ειδικά τώρα που έχει ακυρωθεί η συμφωνία για την ομαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και υπολογίζεται ότι μέσα στον χειμώνα τα άλευρα θα εκτιναχτούν στα ύψη.

Επίσης από 1/2/2023 εντείνεται το δυτικό εμπάργκο εναντίον των ρωσικών προϊόντων. Και από αυτή την ημερομηνία θα περιοριστεί η εισαγωγή πετρελαίου και προϊόντων διύλισης, κάτι που θα αύξηση τις τιμές στις αντλίες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποθεμάτων σε ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μέσω μάλιστα των, εποχικά, πιο αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο