Οι συντάξεις στην εκλογική εξίσωση

Οι αυξήσεις θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Μάλιστα θα δοθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων Ιανουαρίου 2023.

Νωρίτερα και στο περίπου θα δοθούν, τελικά, οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Συμφώνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οι αυξήσεις πέριξ του 7% θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Μάλιστα θα δοθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων Ιανουαρίου 2023.

Το ποσοστό αναπροσαρμογής θα προκύψει από το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού όπως αυτός θα ψηφιστεί από τη Βουλή λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους θα υπάρχει εκτίμηση τόσο για τον πληθωρισμό του 2022 (κοντά στο 9%) όσο και για το ποσοστό οικονομικής μεγέθυνσης (αύξηση ΑΕΠ), που υπολογίζεται κοντά στο 5,3%.

Τα δύο αυτά ποσοστά θα αθροιστούν και, ακολούθως, θα διαιρεθούν δια του «2» ώστε να προκύψει το ποσοστό της αναπροσαρμογής.

Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ αναμένεται να βγουν στις αρχές Απριλίου και τότε, εάν υπάρχει απόκλιση, θα γίνουν οι διορθώσεις: Είτε με την αναδρομική καταβολή τυχόν μεγαλύτερης (π.χ. του 7%) αύξησης, είτε την σταδιακή παρακράτηση των αναδρομικών, εάν τελικά ο πληθωρισμός ή το ΑΕΠ (ή και τα δύο μαζί) κινηθούν σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Να σημειωθεί ότι αυτή εδώ η στήλη είχε προτείνει εδώ και σχεδόν ένα μήνα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, στο σημείο 10), την κατά προσέγγιση καταβολή των αυξήσεων εγκαίρως στους συνταξιούχους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες από την ασύδοτη ακρίβεια. Και ακολούθως, την προσεχή άνοιξη με τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Πέραν του ότι τα κυβερνητικά στελέχη… διαβάζουν το iEidiseis.gr φαίνεται ότι ρόλο έπαιξαν και οι κομματικοί σχεδιασμοί για το χρόνο των εκλογών. Η καταβολή των συντάξεων τον Ιανουάριο αναζωπυρώνει τα σενάρια για εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο.

Ειδικά τώρα που έχει ακυρωθεί η συμφωνία για την ομαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και υπολογίζεται ότι μέσα στον χειμώνα τα άλευρα θα εκτιναχτούν στα ύψη.

Επίσης από 1/2/2023 εντείνεται το δυτικό εμπάργκο εναντίον των ρωσικών προϊόντων. Και από αυτή την ημερομηνία θα περιοριστεί η εισαγωγή πετρελαίου και προϊόντων διύλισης, κάτι που θα αύξηση τις τιμές στις αντλίες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποθεμάτων σε ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μέσω μάλιστα των, εποχικά, πιο αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από