Ακτοπλοΐα: Μείωση 13% στην επιβατική κίνηση – Αύξηση 3% στη μεταφορά φορτηγών το 2022

Η αλματώδης αύξηση του κόστους των καυσίμων ήταν ένα πλήγμα για την ελληνική ακτοπλοΐα τη χρονιά αυτή. Με το πέρας του Οκτωβρίου οι εταιρείες κάνουν ήδη τον πρώτο απολογισμό τους αναμένοντας τα τελικά στοιχεία στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 25% και έφθασαν για να καλύψουν μόνο τα επιπλέον έξοδα για τα καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, από τα οικονομικά επιτελεία ακτοπλοϊκών εταιρειών, το 2022 υπήρξε μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 13%, της μεταφοράς οχημάτων κατά 3%, ενώ σημειώθηκε αύξηση στη μεταφορά φορτηγών οχημάτων κατά 3%.

Τα ποσοστά αφορούν τόσο στα δρομολόγια στις ελληνικές θάλασσες όσο και στα διεθνή, στις γραμμές Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ιταλία.

Όπως επεσήμαναν στελέχη, η αύξηση του αριθμού φορτηγών που μεταφέρθηκαν από τα πλοία της ακτοπλοΐας οφείλεται αφενός στις μεγαλύτερες ανάγκες κάλυψης του αυξημένου αριθμού τουριστών στα νησιά και αφετέρου στην έντονη ανοικοδόμηση της νησιωτικής χώρας.

Η μείωση της επιβατικής κίνησης οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε ο εσωτερικός τουρισμός, αφού λιγότεροι ήταν οι Έλληνες που επέλεξαν τα νησιά για να περάσουν τις διακοπές τους λόγω ακρίβειας στα καταλύματα αλλά και στις τιμές των εισιτηρίων.

Το καλοκαίρι του 2022, 100 ακτοπλοϊκά πλοία εξυπηρετούσαν καθημερινά 115 νησιά της Eλλάδας είτε συνδέοντάς τα με την ενδοχώρα είτε πραγματοποιώντας συνδέσεις μεταξύ τους. Υπήρχαν 28 εταιρείες σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το είδος των πλοίων τους και τα χαρακτηριστικά τους.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις