Πέθανε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος

«Έφυγε» στα 92 του χρόνια ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος. Ο ομότιμος καθηγητής που συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με το μεγάλο σεισμό του 1978 έφυγε σήμερα το πρωί.

Το βιογραφικό του σημείωμα

Γεννήθηκε το 1930 στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961). Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964) όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού.
Διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1956) και επιμελητής στο ίδιο Ινστιτούτο (1961). Εκλέχτηκε παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (1982-1987) και διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών – ΙΤΣΑΚ (1983-1999).

Δίδαξε επί σειρά δεκαετιών 14 μαθήματα Γεωφυσικής, συνέγραψε 9 βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών. Συγκρότησε τρεις ερευνητικές ομάδες (1964, 1977, 1980) από σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων που κατέλαβαν υψηλές πανεπιστημιακές θέσεις ή στελέχωσαν ερευνητικούς ή άλλους φορείς.

Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στο επιστημονικό του έργο υπάρχουν πάνω από 1000 αναφορές άλλων επιστημόνων σε διεθνείς δημοσιεύσεις. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου Ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965), του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981) και του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).

Συνέβαλε στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών πάνω σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Δημοσίευσε σειρά άρθρων πάνω σε γενικότερα θέματα έρευνας και παιδείας, συμμετείχε ενεργά σε συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου του και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση (μέλος διοικητικού συμβουλίου δημοτικής επιχείρησης κ.λ.π.).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξωτερικά σύνορα ΕΕ: Μείωση παράνομων διελεύσεων κατά 23% τον Ιανουάριο-Απρίλιο

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σχεδόν κατά ένα τέταρτο (-23%) μειώθηκαν οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε. Ένωσης τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2024 σε περίπου 63.400, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Μεταξύ των κύριων οδών μετανάστευσης προς την ΕΕ,

Τα λεφτά φέρνουν ευτυχία; Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλούσιοι σύμφωνα με ψυχολόγους

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, ένας μισθός εκατομμυρίων ευρώ δεν συνοδεύεται απαραίτητα από ένα δωρεάν «πάσο». Ενώ ο πλούτος μπορεί να φέρει μαζί του κάποια ασυνήθιστα προβλήματα, τα περισσότερα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Ολλανδία: Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα ζητήσει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση

Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, στην οποία συμμετέχει το κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση, καθώς, όπως λέει, είναι αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση. Ο Βίλντερς κατέληξε

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν 4 drones των Χούθι στην Υεμένη

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι χθες Τετάρτη περί τις 21:00 (ώρα Σανάα) κατέστρεψαν τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) σε τομέα της Υεμένης ελεγχόμενο από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι. Κρίθηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο