Σ.Φενέκος : Δεν υπάρχουν άγγελοι

Η πτώση των δύο πυραύλων στην Πολωνία με δύο χωρικούς θύματα αποκάλυψε προθέσεις αλλά και τις αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών, σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί πληροφορούν ότι οι πύραυλοι ήταν αντιαεροπορικοί S-300 Ρωσικής κατασκευής μεν, που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία, για αναχαίτιση Ρωσικών εισερχομένων στην Ουκρανία πυραύλων. Αυτό όμως εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς την τροχιά τους.
Οι Πολωνοί θεωρούν δεδομένο ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Ρωσία και ανεβάζουν τους τόνους, αιτούμενοι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ για να αυξηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η παρουσία του ΝΑΤΟ στην χώρα τους και να αυξηθούν οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας τους.
Οι συνετές χώρες της ΕΕ κράτησαν αποστάσεις μέχρι να διαπιστωθεί από που ρίχθηκαν οι πύραυλοι, ενώ άλλες βιάστηκαν να τοποθετηθούν.
Οι Ρώσοι αρνήθηκαν ότι έριξαν αυτοί τους πύραυλους, αλλά ευθύνονται απολύτως για τον πόλεμο και το πλήθος των πυραύλων που εκτοξεύουν σε πόλεις και περιοχές αμάχων, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου του πολέμου.
Ελέγχεται όμως σοβαρά για τις προθέσεις του και ο ίδιος ο Ζελένσκυ.
Από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε τους Ρώσους.
Ακόμη και αν δεν είχε πληροφορηθεί από τους επιτελείς του για την πιθανότητα να είναι δικοί τους οι πύραυλοι, όφειλε να είναι πιο προσεκτικός και να μην εκφράζει τόσο επικίνδυνες βεβαιότητες.
Πόσο μάλλον όταν αφήνει το θέμα να παραμένει σε αβεβαιότητα και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επέμβει συλλογικά.
Δηλαδή ένας παγκόσμιος πόλεμος γι’ αυτόν θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.
Διαπιστώνεται ότι τέτοια τυχαία γεγονότα μπορούν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από κάθε πλευρά και να αποτελέσουν τις θρυαλλίδες πυροδότησης της συσσωρευμένης έντασης.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται επίσης ότι στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν άγγελοι.
Stelios Fenekos

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ταξίδι της Φλόγας στη Μασσαλία και η εντυπωσιακή τελετή Παράδοσης

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντεά-Καστερά, άρχισε την ομιλία της χθες στη συνάντηση που είχε με -επιλεγμένους- δημοσιογράφους στη γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, λίγο πριν την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής

FT: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Να παρουσιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο επιχειρεί η στήλη Alphaville των Financial Times, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, όμως είναι και η

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” και συγκρότηση σε σώμα νέου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατόπιν των αρχαιρεσιών της 17/04/2024 του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, συνεδρίασαν χθες 25/04/2024 τα νεοκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. και αποφασίστηκε η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλωτάρχης Λ.Σ. (ε.α.)

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΝ στη Γαλλία για την πρόοδο ναυπήγησης των νέων φρεγατών

Τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το ναυπηγείο στη Λοριάν, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο