Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035

Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα αναπτύξουν από κοινό ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2035, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση.

Η συμφωνία ουσιαστικά συνδυάζει το βρετανo-ιταλικό σχέδιο του μαχητικού νέας γενιάς Tempest και το ιαπωνικό πρόγραμμα F-X, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια όπως αναφέρει το Bloomberg. Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές δεσμεύσεις των τριών χωρών.

“Μέσω του GCAP, θα αξιοποιήσουμε τις μακροχρόνιες αμυντικές μας σχέσεις”, ανέφεραν οι ηγέτες στη γραπτή δήλωσή τους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο “θα αποφέρει ευρύτερα οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη, υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας σε όλη την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Οι κύριοι ανάδοχοι είναι η Mitsubishi Heavy Industries Ltd για την Ιαπωνία, η BAE Systems Plc για το Ηνωμένο Βασίλειο και η Leonardo SpA για την Ιταλία. Η Saab AB της Σουηδίας, η οποία κατασκευάζει σήμερα το μαχητικό Gripen, θεωρείται ως μια ακόμη πιθανή προσθήκη στη συνεργασία.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο και συνεργάζονται με την Ιαπωνία σε αυτόνομα συστήματα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, ανέφεραν το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας σε ξεχωριστή κοινή δήλωση.

Οι ηγέτες των τριών χωρών δήλωσαν επίσης ότι η μελλοντική διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους θα αποτελέσει κεντρική ιδέα.

Το Λονδίνο και η Ρώμη εργάζονται για την ένταξη της Ιαπωνίας στην ομάδα, με τη Σουηδία να είναι ένας άλλος υποψήφιος εταίρος, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν το λεγόμενο Future Combat Air System της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι ηγέτες ανέφεραν στη δήλωσή τους ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν “με πνεύμα ισότιμης εταιρικής σχέσης”.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Σπερχειού – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Ύδρας: Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, τον Μάιο του 1945, και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων. «Το

Τραγωδία στη Λαμία: Στρατιωτικός αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο κέντρο της Λαμίας, βρέθηκε 70χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός. Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 70χρονος δεν απαντούσε στις κλήσεις των συγγενών του, με αποτέλεσμα η αδερφή του να ανησυχήσει και να βρεθεί το απόγευμα

Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο

Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση. Οι πολίτες,

Χ. Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την πύλη Ε-7, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο