Europol: Αυξάνεται η απειλή της ακροδεξιάς βίας σε όλον τον κόσμο – O ρόλος της διαδικτυακής προπαγάνδας

Ηαπειλή των ακροδεξιώνδιασυνοριακών διαδικτυακών κοινοτήτων που εξαπολύουν επιθέσεις αυξάνεται, προειδοποίησε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, με αφορμή μια επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκαν περισσότερα από 800 παραδείγματα βίαιου ή «τρομοκρατικού» περιεχομένου.

Δύο πρόσφατες επιθέσεις, μία στις ΗΠΑ και η δεύτερη στη Σλοβακία, με δράστες ενόπλους προερχόμενους κατά τα φαινόμενα από την ακροδεξιά, «δείχνουν εμφανώς μια ανησυχητική αύξηση των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών της άκρας δεξιάς σε παγκόσμια κλίμακα» ανέφερε η Europol.

«Οι δράστες αυτών των επιθέσεων ανήκαν σε διασυνοριακές, διαδικτυακές κοινότητες και εμπνεύστηκαν από άλλους βίαιους και τρομοκράτες εξτρεμιστές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Europol και οι δυνάμεις ασφαλείας 13 χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη μια «ημέρα δράσης» για τον εντοπισμό εξτρεμιστικού και βίαιου περιεχομένου στο διαδίκτυο – κυρίως απευθείας μεταδόσεις, μανιφέστα, ανάληψη ευθύνης και πανηγυρισμούς για επιθέσεις. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε στον εντοπισμό 831 παραδειγμάτων σε 34 πλατφόρμες. «Η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας είναι σε συνεχή άνοδο», τόνισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Europol έφερε ως παραδείγματα δύο επιθέσεις που αποδίδονται σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές και ενδέχεται να συνδέονται με διαδικτυακό περιεχόμενο. Η πρώτη ήταν η σφαγή δέκα Αφροαμερικανών από τον υπέρμαχο της λευκής φυλής Πέιτον Γκέντρον στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Μάιο. Η δεύτερη έγινε στην Μπρατισλάβα με δράστη έναν «ριζοσπαστικοποιημένο έφηβο», γιο ενός στελέχους ενός ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος σκότωσε δύο άνδρες έξω από ένα γκέι μπαρ, τον Οκτώβριο.

Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η διαδικτυακή προπαγάνδα στη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, ανέφερε η Europol.

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς βίας στην Ευρώπη είναι η σύλληψη των 25 συνωμοτών στη Γερμανία, στις αρχές του μήνα.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» σκόπευε να ανατρέψει βίαια το πολίτευμα και να εγκαταστήσει μια δική της κυβέρνηση. Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι είχαν εμπνευστεί από διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας και κυρίως τη θεωρία QAnon.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας