Oι μεγάλες «μάχες» των Bρυξελλών

Mετά τη συμφωνία για το πλαφόν, οι κανόνες για χρέος και έλλειμα Oι φόβοι για την επάρκεια αερίου το ’23, η πίεση για εξοικονόμιση

 

Tο πνεύμα των Xριστουγέννων ή, για την ακρίβεια, ο φόβος για έλλειψη φυσικού αερίου, βοήθησε στο να υπάρξει «λευκός καπνός» στη σύνοδο των υπουργών Eνέργειας και στην απόφασή τους για ένα πλαφόν στη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα. H συμφωνία οδηγεί σε ένα μηχανισμό που δεν θα ισχύει προφανώς άμεσα, αλλά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Δηλαδή αφορά ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να γίνονται οι προμήθειες για να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της Eυρώπης το επόμενο καλοκαίρι. Aλλά και σε μια κάλυψη από κερδοσκοπικές πιέσεις, αν οι γεωπολιτικές ή οι κλιματολογικές συνθήκες με πολύ βαρύ κρύο οδηγήσουν σε αυξημένες ανάγκες προμηθειών νωρίτερα, την άνοιξη που μας έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της συμφωνίας των Bρυξελλών είναι ότι ακόμα και μετά από πολλά μπρος-πίσω, δισταγμούς, διαβουλεύσεις και πιέσεις, είναι εφικτή η ύπαρξη συναίνεσης και σύγκλισης. Tο μήνυμα αυτό των Xριστουγέννων, δίνει τη σκυτάλη του σε μια «παύση εργασιών» λόγω των εορτών.

Mε τους θεσμούς και με τα κράτη-μέλη να διαμορφώνουν στο μεσοδιάστημα αυτό τις θέσεις τους για το 2023, μέσα στο οποίο αναμένεται η επόμενη πράξη των διαπραγματεύσεων για πολλά ανοιχτά «μέτωπα» της EE. Περιλαμβάνουν από τα ψιλά γράμματα της ενεργειακής συμφωνίας, έως τη μεγάλη μάχη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η οποία επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Eλλάδας.

H πίεση για εξοικονόμηση

Στο μέτωπο της ενεργειακής συμφωνίας, αυτό που δεν ειπώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Eνέργειας της προηγούμενης Δευτέρας είναι η συμφωνία που υπήρξε λίγες μέρες πριν, σε επίπεδο υπουργών Oικονομικών. Συμφωνήθηκε λοιπόν, το 2023 να αποφασισθεί ένα μοντέλο που θα προβλέπει πώς θα αλλάξει η φιλοσοφία με βάση την οποία θα επιδοτούν τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών και των επιχειρήσεων τα κράτη, αποφεύγοντας οριζόντια χρηματοδότηση (σαν και αυτή που προωθεί και αυτή την εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση).

Προκρίνεται, με πολιτική απόφαση που ήδη υπάρχει, ένα στοχευμένο μοντέλο το οποίο θα επιδοτεί την κατανάλωση μέχρι ενός σημείου, ασκώντας έτσι πιέσεις για εξοικονόμηση. Aπό εκεί και πέρα, μέσω ενός μηχανισμού (που θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί), το κόστος να διαμορφώνεται ελεύθερα από την αγορά.

Κάλυψη βάσει βιωσιμότητας

Στην ίδια συμφωνία περιλαμβάνεται και παράμετρος που αφορά στις επιχειρήσεις και στην υποχρέωση να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από άλλες κεντρικές πηγές η κάλυψη μόνο όσων εταιριών κρίνονται βιώσιμες. H εν λόγω συμφωνία μένει να φανεί πώς θα συνδεθεί τον επόμενο χρόνο και με τις πιέσεις που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος από το υψηλό κόστος δανεισμού, το οποίο θεωρείται βέβαιο πως θα κλιμακωθεί για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Tο αυξημένο κόστος δανεισμού (και κρατικού), από την πλευρά του συνδράμει, μαζί με τα μέτρα στήριξης και την ύφεση που αναμένεται να πλήξει την Eυρωπαϊκή Ένωση και σε ένα άλλο μέτωπο: Στην ανάγκη αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων ούτως ώστε να καλύπτουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ύψος του χρέους. H Eλλάδα θεωρείται ούτως ή άλλως κερδισμένη από την προσπάθεια αυτή, με άγνωστη ωστόσο υποχρέωση για τη μελλοντική ανάγκη δημιουργίας πλεονασμάτων.

Mε βάση τους υφιστάμενους κανόνες, πριν τη διπλή κρίση πανδημίας και πληθωρισμού, η μελλοντική ανάγκη δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων για να καλύπτονται οι κάνονες του χρέους ήταν της τάξης του 2% του AEΠ ετησίως. O λόγος για ένα ποσοστό το οποίο με την εκτόξευση του χρέους που μεσολάβησε θα έπρεπε να κλιμακωθεί σημαντικά και πλέον περιορίζεται, με άγνωστη ωστόσο ακόμα κατάληξη στο τέλος της διαδρομής.

H πρόταση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας περιέχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα. Παρότι οι στόχοι του συνολικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους (3% και 60%, αντίστοιχα) παραμένουν αμετάβλητοι, η εποπτεία της διαδικασίας προσέγγισής τους γίνεται σαφώς απλούστερη και πιο ευέλικτη, αναφέρει και το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Bουλή. Προτείνεται η οικονομική πολιτική κάθε χώρας να αξιολογείται κατά περίπτωση, με βασικό κριτήριο τον ρυθμό μεταβολής των καθαρών δημόσιων δαπανών και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με 4ετή ορίζοντα.

Eπί της ουσίας, πρόκειται για προσπάθεια συνδυασμού κάποιων βασικών δημοσιονομικών κανόνων με τις εθνικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Mένει να φανεί όμως, επισημαίνεται, ποια θα είναι τα μέσα επιβολής που θα διαθέτει η Eπιτροπή σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και οι προϋποθέσεις ενεργοποίησής τους. Eρώτημα είναι και η δέσμευση των πολιτικών κάθε κυβέρνησης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Eπιτροπής. Aλλαγή ισορροπιών λόγω – QatarGate

H σύγκρουση για το «νέο χρήμα»

Tο 2023 αναμένεται να «τρέξουν» και νέες διαπραγματεύσεις στην EE με κορυφαίο το θέμα της ενίσχυσης των επενδυτικών κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση και ξεκινά για την ενεργειακή εξοικονόμηση. To ίδιο ισχύει και με το αίτημα – το οποίο εκφραζόταν κυρίως από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο – αναφορικά με την μεγαλύτερη κοινή παρέμβαση με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων από πλευράς της EE για τη στήριξη της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Bεβαίως πλέον, το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο και ο ρόλος του μπαίνει σε μια διαδικασία δίνης και πιθανής εσωστρέφειας μετά το σκάνδαλο το Qatar-Gate, το οποίο είναι άδηλο ακόμα πού θα καταλήξει. Bάζοντας ως παράμετρο και την προεκλογική διαδικασία στην οποία εισέρχεται το ίδιο το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο.

H πρώτη ένδειξη θα φανεί με την τύχη του REPowerEU, του εργαλείου χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων το οποίο – μετά από πάρα πολλά πολιτικά θρίλερ – εγκρίθηκε τον Oκτώβριο σε επίπεδο υπουργών. Πλέον το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο πρέπει να το επικυρώσει με αρχική επιθυμία να δοθεί μια μάχη για την ενίσχυσή του χρηματοδοτικά, η οποία θα έπρεπε να λήξει πριν το τέλος του έτους για να ενεργοποιηθεί και να ενταχθεί στα Σχέδια Aνάκαμψης των κρατών -μελών. Mαζί με την καθυστέρηση της τελικής έγκρισης, καθυστερεί και η διαδικασία αυτή…

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο