Ο παπάς και η καλόγρια που αψήφισαν τους πάντες για τον έρωτά τους!

Ενα στιγμιαίο άγγιγμα στο μανίκι, στο αρχονταρίκι του ρωμαιοκαθολικού μοναστηριού στο Πρέστον της βόρειας Αγγλίας, ήταν αρκετό για τη μοναχή Μαίρη-Ελίζαμπεθ και τον μοναχό Ρόμπερτ για να νιώσουν μια ακατανόητη, τότε, χημεία. Μία εβδομάδα αργότερα, εκείνος την ρώτησε αν θα τον παντρευτεί… Την ιστορία του έρωτα και του γάμου τους εξερευνά το αφιέρωμα του BBC Radio «Πέρα από την πίστη», που κάνει γνωστή την τρυφερή περιπέτειά τους μακριά από τη γνώριμη ζωή στο μοναστήρι.

 

Η αδερφή Μαίρη-Ελίζαμπεθ είχε ζήσει μια λιτή, ήσυχη ζωή ως καλόγρια περνώντας τις περισσότερες ημέρες στο κελί της. Το κοσμικό της όνομα ήταν Λίζα Τίνκλερ με καταγωγή από το Μίντλεσμπρο και ανήκε στο θρησκευτικό τάγμα των Καρμελιτών Ρωμαιοκαθολικών, στο οποίο εισήλθε όταν ήταν 19 ετών. Από παιδί η Λίζα ανέπτυξε μια αγάπη για την Παναγία, ένιωσε ένα κάλεσμα για τη θρησκεία. Ενα Σαββατοκύριακο σε ένα μοναστήρι με καρμελίτισσες μοναχές, ήταν η εμπειρία που χρειαζόταν για να αποφασίσει ότι αυτή τη ζωή θέλει.

Το άγγιγμα με το μοναχό και η αιφνίδια πρόταση γάμου, ήταν αυτά που την κλόνισαν, αφού η ίδια δεν γνώριζε καν πώς νιώθει κανείς όταν είναι ερωτευμένος. «Δεν ήξερε τίποτα για μένα πραγματικά, τίποτα για την ανατροφή μου. Δεν ήξερε καν το κοσμικό μου όνομα», θυμάται. Εκείνη όμως ήξερε μερικά πράγματα για τον καρμελίτη μοναχό Ρόμπερτ, ο οποίος μεγάλωσε στην Πολωνία και ζούσε στην Οξφόρδη. Ανά περιόδους, ο Ρόμπερτ κήρυττε στο μοναστήρι στο Πρέστον και η μοναχή Μαίρη-Ελίζαμπεθ τον παρακολουθούσε πίσω από τις γρίλιες.

Περιέγραφε ιστορίες από τη ζωή του στη Σιλεσία της Πολωνίας, κοντά στα γερμανικά σύνορα, και για την αγάπη του για τα βουνά. Σταδιακά η μοναχή κατάλαβε ότι έτρεφε συναισθήματα για τον Ρόμπερτ, τα οποία αποκάλυψε στην ηγουμένη. Φυσικά εκείνη δεν μπορούσε να διανοηθεί πως η Μαίρη-Ελίζαμπεθ ερωτεύτηκε κάποιον ενώ βρισκόταν απομονωμένη συνεχώς και τον γνώριζε ελάχιστα.

Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, όμως στην πρόταση γάμου δεν απάντησε αμέσως, καθώς προβληματίστηκε για την αντίδραση της οικογένειάς της και των υπόλοιπων μοναχών. Ακόμη δεν γνώριζε τότε αν η σχέση της με τον Θεό θα αλλάξει. «Η προϊσταμένη ήταν λίγο εκνευρισμένη μαζί μου, έτσι έβαλα το παντελόνι μου και μια οδοντόβουρτσα σε μια τσάντα και βγήκα έξω. Δεν επέστρεψα ποτέ ως αδελφή Μαίρη-Ελίζαμπεθ», λέει σήμερα στο BBC η Λίζα. Εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2015 ήταν καθοριστικό για τη ζωή της. Αφού περιπλανήθηκε στους δρόμους υπό καταρρακτώδη βροχή, αναλογιζόμενη πώς θα πορευτεί από εδώ και μπρος, κατέληξε στην πόρτα του μοναστηριού του Ρόμπερτ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Σπερχειού – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Ύδρας: Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, τον Μάιο του 1945, και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων. «Το

Τραγωδία στη Λαμία: Στρατιωτικός αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο κέντρο της Λαμίας, βρέθηκε 70χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός. Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 70χρονος δεν απαντούσε στις κλήσεις των συγγενών του, με αποτέλεσμα η αδερφή του να ανησυχήσει και να βρεθεί το απόγευμα

Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο

Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση. Οι πολίτες,

Χ. Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την πύλη Ε-7, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο