Και νέα αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχοι για όλο το 2023

Συμπληρωματική αύξηση έως 0,5% (πέραν του 7,75%) πρόκειται να λάβουν οι συνταξιούχοι για όλο το 2023.

Το 2024 οι συνταξιούχοι θα πάρουν διορθωτική αύξηση που θα προκύψει με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.

Η συμπληρωματική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί για όλο το 2023 στις αρχές του 2024.

Η αύξηση κατά 7,75% που δόθηκε βασίστηκε στην εκτίμηση για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 5,6% και πληθωρισμό 9,9% το 2022. Το άθροισμα των δύο μεγεθών διά του δύο αποτελεί, σύμφωνα με τον νόμο, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων (9,9%+5,6%=15,5% και 15/2=7,75%).

Ο πληθωρισμός έκλεισε τελικά στο 9,6%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί στο 6,4%-6,7% σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις (της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ).

Με ανάπτυξη μεταξύ 6,4% και 6,7% για το 2022, το τελικό ποσοστό της αύξησης των συντάξεων κυμαίνεται μεταξύ 8% και 8,15%, οπότε οι συνταξιούχοι θα έχουν να περιμένουν ένα συμπλήρωμα αύξησης της τάξης του 0,25%-0,4% που μπορεί να φτάσει το 0,5% στις συντάξεις της επόμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομική αύξηση 7,75% για τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα πάρουν οι συνταξιούχοι από τις 22 Φεβρουαρίου.

Η αναδρομική αύξηση με το 7,75% θα πιστωθεί στη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2023 που πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν δηλαδή την ήδη αυξημένη τους σύνταξη και επάνω σε αυτή θα προστεθεί η χρωστούμενη αύξηση για τη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς το 7,75%.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι αναφορικά με τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Τον τελευταίο καιρό, λόγω έλλειψης πληρωμάτων παγκοσμίως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του αριθμού των πληρωμάτων στα

ΥΕΘΑ: Στο Καστελόριζο ο Νίκος Δένδιας – Επισκέφθηκε Επιτηρητικά φυλάκια μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ [vid, pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024, Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου και τον Διοικητή της

Ελεύθερος μετά από παρέμβαση του ΥπΕξ ο Έλληνας αστυνομικός στα Ιεροσύλημα

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπό κράτηση τέθηκε προσωρινά το Μεγάλο Σάββατο (4/5) Έλληνας αστυνομικός, μέλος της φρουράς του πρόξενου στην Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. Ο Έλληνας αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά

Οι χρεώσεις για τις αποσκευές «βραχνάς» στα αεροπορικά εισιτήρια

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πώς θα μεταφέρουν την αποσκευή τους, όπως και όταν κάνουν κράτηση για την πτήση τους. Τα τέλη αποσκευών αλλάζουν και αυξάνονται σε όλο τον κλάδο. Σήμερα, αν παραδώσετε μία βαλίτσα στις United Airlines, American

Μετάβαση στο περιεχόμενο