Μητσοτάκης: «Έχουμε μειώσει αισθητά τις μεταναστευτικές ροές στη θάλασσα- Το Λιμενικό έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα (17.2.2023) με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη για δεύτερη, διαδοχική χρονιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταλλαγή απόψεων έγινε και για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχίσει.

Ο ρόλος Ελλάδας και Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο φόντο συμφωνιών της χώρας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές για την έλευση στην Ελλάδα συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών μεταναστών εκπέμπει και ένα μήνυμα, ότι χώρες της ΕΕ είναι ανοιχτές στο μονοπάτι νόμιμης μετανάστευσης. Σημείωσε, επίσης, πως η Τουρκία σε ό,τι αφορά στο ρόλο της στο Μεταναστευτικό αποτελεί ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία, καθώς, όπως είπε, δεν έχει εκπληρώσει σε όλο της το εύρος τη συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και την ΕΕ το 2016 για το Μεταναστευτικό. «Έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές στη θάλασσα, το Λιμενικό μας έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός.

Τονίστηκε τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Στη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, της οποίας ηγείται ο Γερουσιαστής Lindsey Graham, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert Menendez, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας Sheldon Whitehouse, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Richard J. Durbin και ο Γερουσιαστής Chris Van Hollen.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο