Ηνωμένο Βασίλειο: Σχεδιάζει νόμο για την αποτροπή αιτήσεων ασύλου από αφίξεις μικρών σκαφών

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ σχεδιάζει νέους νόμους για να εμποδίσει τους ανθρώπους που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη να ζητήσουν άσυλο, καθώς αναζητά τρόπους για να σταματήσει μια εισροή μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη, αναφέρει το Bloomberg

Συζητώντας τη νομοθεσία που αναμένεται να εισαχθεί αυτή την εβδομάδα, ο Κρις ΧίτονΧάρις, υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ότι θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερες επιλογές στους επίδοξους μετανάστες, ενώ έδωσε λίγες λεπτομέρειες σε συνεντεύξεις στο Sky News και το BBC σήμερα.

Η νομοθεσία είναι πολύ ασπρόμαυρη“, είπε ο ΧίτονΧάρις στον Sky. “Αν έρχεστε στη χώρα παράνομα, δεν μπορείτε να ζητήσετε άσυλο“.

Ο Σουνάκ είπε ότι το να εμποδίζει τους αιτούντες άσυλο να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη συχνά φουσκωτά σκάφη, λέμβους ή καγιάκ είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. Το σκάφος φέυγει συνήθως από τη Γαλλία και ο Σουνάκ αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση όταν συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι την Παρασκευή.

Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι δίκαιη για τους Βρετανούς φορολογούμενους, δεν είναι δίκαιη για όσους έρχονται εδώ νόμιμα και δεν είναι σωστό να επιτρέπεται στις εγκληματικές συμμορίες να συνεχίσουν το ανήθικο εμπόριο τους“, είπε ο Σουνάκ στην εφημερίδα Sunday Express. “Αν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε“.

Ο ΧίτονΧάρις επεσήμανε τις “ασφαλείς και νόμιμες” διαδρομές που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ουκρανία και το Αφγανιστάν ως επιτυχημένα μοντέλα.

Ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη νόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης των μικρών σκαφών, ο ΧίτονΧάρις είπε ότι χρειάζονται περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το άγχος που ασκεί η αυξημένη παράνομη μετανάστευση στις κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώθηκε πέρσι ρεκόρ 45.756 μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης, δηλαδή πάνω από 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τον Μάιο, περίπου το 42% όσων φτάνουν με μικρά σκάφη προέρχονται από την Αλβανία, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ασφαλή χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Χρειαζόμαστε επίσης κάποια νομοθεσία πέρα από αυτό που κάνουμε, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται παράνομα σε αυτή τη χώρα μπορούν να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό“, δήλωσε ο ΧίτονΧάρις στο BBC News. “Θα επιστραφούν ή θα σταλούν κάπου όπως η Ρουάντα“.

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μετανάστευσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου – να πετάξει αιτούντες άσυλο περίπου 4.000 μίλια μακριά και συγκεκριμένα στο έθνος της ανατολικής Αφρικής – κρίθηκε νόμιμο από επιτροπή δικαστών τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι νομικές προκλήσεις συνεχίζονται και καμία πτήση δεν έχει αναχωρήσει προς τη Ρουάντα μέχρι στιγμής.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι αναφορικά με τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Τον τελευταίο καιρό, λόγω έλλειψης πληρωμάτων παγκοσμίως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του αριθμού των πληρωμάτων στα

ΥΕΘΑ: Στο Καστελόριζο ο Νίκος Δένδιας – Επισκέφθηκε Επιτηρητικά φυλάκια μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ [vid, pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024, Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου και τον Διοικητή της

Ελεύθερος μετά από παρέμβαση του ΥπΕξ ο Έλληνας αστυνομικός στα Ιεροσύλημα

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπό κράτηση τέθηκε προσωρινά το Μεγάλο Σάββατο (4/5) Έλληνας αστυνομικός, μέλος της φρουράς του πρόξενου στην Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. Ο Έλληνας αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά

Οι χρεώσεις για τις αποσκευές «βραχνάς» στα αεροπορικά εισιτήρια

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πώς θα μεταφέρουν την αποσκευή τους, όπως και όταν κάνουν κράτηση για την πτήση τους. Τα τέλη αποσκευών αλλάζουν και αυξάνονται σε όλο τον κλάδο. Σήμερα, αν παραδώσετε μία βαλίτσα στις United Airlines, American

Μετάβαση στο περιεχόμενο