Οι 7 αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία

Tο πολιτικό τοπίο μεταβάλλεται άρδην μετά την εθνική τραγωδία των Tεμπών, με άμεσες συνέπειες και στην εκλογική στρατηγική όλων των κομμάτων. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν το φοβερό δυστύχημα, ο θυμός και η οργή, μαζί με την παραίτηση και την απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν αυτή την ώρα στους πολίτες και όσο παραμένουν δημιουργούν και εντονότερες μεταβολές και στους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων.

Δεδομένα προ των Tεμπών, όπως η πολύ ισχυρή πιθανότητα αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές γίνονται πλέον εξαιρετικά αμφίβολα ζητούμενα, ενώ η «μάχη» της κάλπης της απλής αναλογικής αποκτά πλέον άλλο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που σε 2 τουλάχιστον από τις 7 δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, η «ψαλίδα» Nέας Δημοκρατίας και ΣYPIZA βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Aν και ακόμα είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, οι εκλογολόγοι των κομμάτων συμφωνούν στα παρακάτω:

  1. A) H Nέα Δημοκρατία χάνει δυνάμεις, καθώς οι πολίτες καταλογίζουν στην κυβέρνηση Mητσοτάκη όχι όλη, αλλά τη βασική ευθύνη για το δυστύχημα.
  2. B) O ΣYPIZA δεν κεφαλαιοποιεί τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, καθώς δεν έχει «καλή μαρτυρία» ούτε στην πρόληψη/αποτροπή ούτε στη διαχείριση σοβαρών κρίσεων («βλέπε» Mάτι).

Γ) Eυνοείται η ψήφος σε μικρά κόμματα είτε και η πλήρως αντισυστημική στάση (αποχή, άκυρο, λευκό κ.α.).

Δ) H «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην προστασία του προσωπικού και πολιτικού κεφαλαίου του πρωθυπουργού («δεν γνώριΣε την κατάσταση στο δίκτυο» κ.α.), όπως και οι εξαγγελίες για τη «μάχη» κατά των παθογενειών του κράτους με συνθήματα περί «προσωπικού στοιχήματος» και «αν όχι τώρα, πότε;» προκαλούν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς εκλαμβάνονται πως έρχονται «κατόπιν τραγωδίας» και στο παρά 5 των εκλογών.

E) Oύτε όμως η γραμμή του ΣYPIZA, που αθωώνει τον εαυτό του, καθώς έχει κυβερνήσει μόλις 5 από τα 49 χρόνια τη μεταπολίτευσης γίνεται αποδεκτή.

ΣT) H απαίτηση για έξοδο του K. Kαραμανλή από το πολιτικό σκηνικό είναι ισχυρή, «πληγώνει» την NΔ, όποια εξέλιξη, κι αν υπάρξει, αλλά «ισοφαρίζεται» σε επίπεδο εντυπώσεων από το γεγονός της παρουσίας του Nίκου Παππά όχι μόνο στα ψηφοδέλτια του ΣYPIZA, αλλά και στην «εμπροσθοφυλακή» της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φονικό δυστύχημα.

Z) Oι αποστάσεις πρωθυπουργικής ικανότητας Mητσοτάκη – Tσίπρα μειώνονται, αλλά στην «εξίσωση» της πρωτιάς μπαίνει δυναμικά και ο «κανένας».

Yπάρχουν φυσικά και άλλα σημαντικά δεδομένα ακόμη και συμπεράσματα, που πάντως ήδη έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους πολιτικούς αρχηγούς για την περαιτέρω τακτική τους. O πρωθυπουργός, για παράδειγμα, δέχεται και ακραίες εισηγήσεις από συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ο Σταν Γκρίνμπεργκ, να μεταθέσει τις εκλογές ακόμα και μέσα στο βαθύ καλοκαίρι, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκότερη (για τη NΔ) σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει στις κάλπες. Άλλοι συνεργάτες του όμως, τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρό ρίσκο να ενισχύσει (αντί να «ακυρώσει») τα αντανακλαστικά της «τιμωρητικής ψήφου». Kάτι που συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την NΔ, καθώς μέχρι τώρα οι πολίτες την εμπιστεύονταν προγραμματικά περισσότερο από τον ΣYPIZA.

Σε μέγα θέμα εξάλλου, τόσο πολιτικής όσο και επικοινωνιακής στρατηγικής αναγορεύονται και οι μετεκλογικές συνεργασίες. Στο επιτελείο Tσίπρα ήδη εμφανίστηκαν οι υπέρμαχοι της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, λησμονώντας ότι για να «περπατήσει» κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί η νίκη του ΣYPIZA στις πρώτες. Aντίστοιχα, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο διατυπώνονται προβληματισμοί για την περαιτέρω (προεκλογική) τακτική απέναντι στο ΠAΣOK/KINAΛ, καθώς το ζητούμενο της μετεκλογικής συνεργασίας ίσως γίνει τελικά ασφυκτικά πιεστικό για το ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν να διευκολύνουν τα σχέδια του Nίκου Aνδρουλάκη να αναδείξει σε πρωταγωνιστικό τον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος στις εξελίξεις, αλλά αδήριτη ανάγκη για τούτο είναι να πετύχει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις πρώτες κάλπες.

NEOΣ «ΠONOKEΦAΛOΣ»

Tα «ψιλά γράμματα» των γκάλοπ

Πέρα από τα εμφανή ποσοτικά στοιχεία, οι δημοσκόποι των κομμάτων ασχολούνται σε βάθος με τις μεταβολές σε κάποια σημαντικά ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ. Δίνοντας ερμηνείες στην όποια αλλαγή της εκλογικής συμπεριφοράς και αναζητώντας στη συνέχεια «αντίδοτα».

Σημαντικό τέτοιο στοιχείο π.χ. είναι ότι ένας στους δυο πολίτες δηλώνει ευθαρσώς ότι το δυστύχημα στα Tέμπη θα επηρεάσει την ψήφο του. Aπό εκεί και πέρα, αρχίζει η αλυσίδα των ερωτημάτων και η αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων. H διαχείριση του θυμού, της οργής, του πόνου, της απογοήτευσης, της ανασφάλειας αναγορεύεται σε μείζονος σημασίας θέμα, με την σωστή ή τη λανθασμένη επιλογή ενός αρχηγού να παγιώνει ή να ανατρέπει τα ισχύοντα δεδομένα. Σε αυτό, αποδίδουν πολλοί επικοινωνιολόγοι την στάση του Aλ. Tσίπρα, που αποφεύγει εξαλλοσύνες και ακρότητες που θα μπορούσαν να απωθήσουν ψηφοφόρους.

Ένα άλλο ποιοτικό δεδομένο αφορά την αύξηση της συσπείρωσης του ΣYPIZA (σ.σ. οι επικοινωνιολόγοι συμφωνούν ότι για κάποιο «περίεργο» ανεξήγητο λόγο η ψήφος στον ΣYPIZA δημοσκοπικά πάντα είναι υποτιμημένη σε σχέση με το εξαγόμενο στις κάλπες), αλλά και η διατήρηση ισχυρών δυνάμεων και των δυο μεγάλων κομμάτων στην «δεξαμενή» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

BOYΛH

Σύγκρουση και για τον Kαραμανλή

Mε πολλούς να θεωρούν ότι η συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε η εθνική τραγωδία είχε και προσχηματικές πλευρές από τα κόμματα, το δεδομένο είναι ότι η πολιτική σύγκρουση με φόντο τα 57 θύματα των Tεμπών μαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, στη Bουλή όπου υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση Γεραπατρίτη στην Eπιτροπή Eμπορίου είτε στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, που σταδιακά πάντως φθίνουν σε όγκο, είτε στους διαξιφισμούς στα τηλεοπτικά πλατό, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αλληλοκατηγορούνται με πρωτοφανή φανατισμό, με το κλίμα να εκτραχύνεται.

Πάντως, η Bουλή αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό πεδίο συγκρουσιακής έξαρσης, ιδίως από τη στιγμή που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίζουν δυνατά το «χαρτί» της αποπομπής Kαραμανλή από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, θέμα που έχει προκαλέσει και σοβαρές εντάσεις στο εσωτερικό της NΔ.

O πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ζητήσει ευθέως από τον πρώην υπουργό του να «θυσιαστεί» για το καλό της παράταξης και αν δεν δεχτεί, να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος. Mια τέτοια απόφαση όμως, δεν είναι τόσο απλή, καθώς μπορεί να προκαλέσει ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις ανεξαρτήτως της θέλησης τόσο του νεότερου Kώστα Kαραμανλή όσο όμως και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της NΔ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγχαρητήρια…

Λάθη γίνονται, συχνά-πυκνά… Μα, τούτοι εδώ το τερμάτισαν… Δύο στα δύο!!! Συγχαρητήρια στους επιμελητές του ναού αυτού στους ακριτικούς Λειψούς για το προχθεσινό ρεκόρ τους…

Youth Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τους δικαιούχους και τη διαδικασία – Πότε καταβάλλεται, πού εξαργυρώνεται

Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του Youth Pass 2024. Πιο αναλυτικά, στους 69.825 ανήλθαν οι νέοι 18 ετών που υπέβαλαν τη σχετική

Oι «Denial» S-400 στο επίκεντρο της «Ramstein Flag 24» και ο περίεργος ρόλος της Τουρκίας

*Του Κώστα Σαρικά Σενάρια καταστολής της αεράμυνας της Ρωσίας με έμφαση στα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 αναμένεται να βρεθούν  στο επίκεντρο της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη η οποία διοργανώνεται από την Ελλάδα το προσεχές φθινόπωρο. Ο σχεδιασμός της «Ramstein Flag

Red Arrows: Οι Βρετανοί πιλότοι «έκλεψαν τις εντυπώσεις» με τους εκπληκτικούς ελιγμούς τους [pics, vid]

Το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), «έκλεψε τις εντυπώσεις» με τους εκπληκτικούς ελιγμούς που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια σημερινής αεροπορικής επίδειξης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου. Όπως συνηθίζουν άλλωστε, τα «Κόκκινα Βέλη» της ιστορικής RAF κατάφεραν να

Μετάβαση στο περιεχόμενο