Πότε ξεκινούν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά οικόπεδα

Η εικόνα για τις πέντε θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Πότε πιθανολογείται, εφόσον δεν υπάρξουν ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις, η ερευνητική γεώτρηση στα Γιάννενα.

Στα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δυναμική των πέντε αδειοδοτημένων θαλάσσιων περιοχών της χώρας, ώστε να προσδιοριστούν οι στόχοι για έρευνα υδρογονανθράκων και να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση από τους operators. Εικόνα που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τα συγκεκριμένα μπλοκ.

Πριν από το καλοκαίρι του 2024, εξάλλου, πιθανολογείται, εφόσον δεν υπάρξουν ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις, η ερευνητική γεώτρηση στα Γιάννενα.

Το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στα θαλάσσια οικόπεδα, ήτοι, στις δύο περιοχές, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν ανατεθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy, το μπλοκ 2, στο Ιόνιο, των Energean Oil & Gas-Helleniq Energy και στα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, της Helleniq Energy.

Οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, που ολοκλήρωσε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Κρήτη η νορβηγική PGS, είναι υπό επεξεργασία. Η ExxonMobil έχει κάνει γνωστό ότι από την επάρκεια ή μη αυτών των αναλύσεων θα κριθεί αν θα απαιτηθούν και τρισδιάστατες έρευνες στις δύο περιοχές. Συνεπώς, στα τέλη του χρόνου θα γνωρίζουμε αν θα δοθεί το σήμα για τη β’ φάση των ερευνών στην Κρήτη, δηλαδή, την πολυπόθητη ερευνητική γεώτρηση, ή αν θα πάρει μικρή αναβολή για να γίνουν και 3D σεισμικά.

Πηγές, πάντως, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), εκφράζουν αισιοδοξία ότι στο κλείσιμο του 2023 θα είναι δυνατό το επόμενο βήμα, ο καθορισμός συγκεκριμένων ζωνών-στόχων για ερευνητικές γεωτρήσεις και στις πέντε θαλάσσιες περιοχές. Αυτού του είδους οι γεωτρήσεις επιβεβαιώνουν την έκταση και την αξία των κοιτασμάτων, άρα και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης τους, για να ακολουθήσει το τρίτο και σημαντικό στάδιο, η εξόρυξη τους.

Σε ό,τι αφορά τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, με μισθώτρια εταιρία την Energean, ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για την Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων, με θετικές γνωμοδοτήσεις από όλους τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής. Όλο το υλικό, μαζί με τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις που έγιναν, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την επεξεργασία του θα κριθεί αν θα κληθεί η Energean να παράσχει διευκρινιστικές απαντήσεις, ώστε στη συνέχεια η ΔΙΠΑ να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής άδειας για την ερευνητική γεώτρηση.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για την έκδοση της άδειας την τοποθετούν στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου, υπό την αίρεση, πάντα, της μεσολάβησης τόσο των εθνικών εκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών το Φθινόπωρο. Εάν τελικά εγκριθεί η άδεια στον εκτιμώμενο χρόνο, η εταιρία θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες προετοιμασίας για τη γεώτρηση (προετοιμασία του εδάφους, ανεύρεση γεωτρύπανου, κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, με αυτό το χρονοδιάγραμμα η ερευνητική γεώτρηση στόχος είναι να γίνει πριν από το καλοκαίρι του 2024, για να μη συμπέσει με την τουριστική περίοδο.

Βέβαια, είχε συμφωνηθεί αρχικά να γίνει φέτος, κάτι το οποίο, όπως φαίνεται από τις προαναφερόμενες εξελίξεις, μάλλον δεν είναι εφικτό. Η ΕΔΕΥΕΠ, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, είναι ανοιχτή στο να συζητήσει με την εταιρία την παράταση της β’ φάσης, που ολοκληρώνεται το 2025. Κι αυτό γιατί η ερευνητική γεώτρηση, που απαιτεί ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί, πιθανόν να χρειαστεί και τις λεγόμενες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, που υπόκεινται στην ίδια διαδικασία αδειοδοτήσεων, όπως και η ερευνητική.

Με δεδομένο, ότι η Energean δεν κρύβει ότι αναζητά συνεταίρο για τα Ιωάννινα, η προοπτική των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένο περιθώριο χρόνου, για την προσέλκυση ενός ακόμη επενδυτή. Πράγμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει θετικά η ΕΔΕΥΕΠ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο