Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.

Eλεύθερη βαρών η MIG και με την Τράπεζα Πειραιώς ως βασικό μέτοχο να τη στηρίζει, σχεδιάζει την επόμενη μέρα με στόχο να επανέλθει στο προσκήνιο ως εταιρεία συμμετοχών, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Η συναλλαγή για τη μεταβίβαση του 79,38% που κατείχε στην Attica Group προς την Strix Holdings ολοκληρώθηκε με αντάλλαγμα να περιέλθουν στην κατοχή της MIG δύο ομολογιακά δάνεια που είχε εκδώσει η ίδια, ανεξόφλητης αξίας 443,8 εκατ. ευρώ, τα οποία και ακυρώθηκαν.

Μετά τη συναλλαγή, ο ισολογισμός της MIG στις 30/6/2023 θα εμφανίζει αυτή την εικόνα: μηδενικό δανεισμό, ίδια κεφάλαια περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, λογιστικά κέρδη 90 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση της Attica Group, διαθέσιμα περί τα 10 εκατ. ευρώ και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το 100% της εταιρείας ακινήτων RKB στη Σερβία.

Σημειώνεται πως από σήμερα επανέρχεται στο ταμπλό η μετοχή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του reverse split. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 4,26 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 133 εκατ. ευρώ. Η MIG ενόψει της μεταβίβασης της Attica Group είχε αποτιμηθεί από ανεξάρτητους οίκους μεταξύ 103-122 εκατ. ευρώ, οπότε η αποτίμηση των 133 εκατ είναι απαιτητική και οι επενδυτές θα πρέπει να δουν σύντομα τις κινήσεις εκείνες που θα δώσουν περισσότερη αξία στην εταιρεία.

H Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης ελέγχει περίπου το 88% της MIG και έχει κάθε λόγο να στηρίξει την αποτίμησή της. Εκτιμάται ότι συνολικά η Πειραιώς στη MIG όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τη δημόσια πρόταση έχει επενδύσει άνω των 140 εκατ. ευρώ. 

Όλα δείχνουν ότι η Πειραιώς θα «προικίσει» με κεφάλαια τη θυγατρική της ώστε να εκκινήσει εκ νέου επενδυτική δραστηριότητα με γνώμονα την καλύτερη απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων.

Έως τότε η διοίκηση της MIG, εκτός από την προπαρασκευή για νέα deals, θα έχει ως βασικό της μέλημα την περαιτέρω ανάπτυξη της θυγατρικής RKB στη Σερβία.

Η RKB εκμεταλλεύεται σήμερα 27 ιδιόκτητα εμπορικά κέντρα στο Βελιγράδι και σε άλλες 20 πόλεις της Σερβίας. Επίσης, στην κατοχή της RKB βρίσκεται κτίριο γραφείων 12.500 τ.μ και οικοπεδικές εκτάσεις. Η αξία των ακινήτων της RKB ανέρχεται στα 203 εκατ. ευρώ. με βάση την εκτίμηση της America Appraisal το 2022.

Τα οικονομικά της μεγέθη όμως είναι ασθενικά και διατηρεί υψηλό δανεισμό. Τη χρονιά που πέρασε η RKB εμφάνισε τζίρο 7 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,8 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί πωλήσεις ακινήτων ώστε να μειωθεί ο δανεισμός που ανέρχεται περίπου στα 86 εκατ. ευρώ, για τον οποίο υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με την Πειραιώς.

H διοίκηση της MIG ασχολείται ήδη με τη βελτίωση των μεγεθών της RKB και στελέχη της βρίσκονται στη Σερβία καθορίζοντας την στρατηγική επέκτασης αλλά και την εμπορική πολιτική. Πρώτος στόχος  είναι η αξιοποίηση των οικοπεδικών εκτάσεων και η επέκταση των κερδοφόρων εμπορικών κέντρων.

Η αύξηση -μαμούθ των 5,2 δισ. ευρώ και τα λάθη που έφεραν την απαξίωση

Η ΜΙG το 2007 ολοκλήρωσε τεράστια αύξηση κεφαλαίου 5,2 δισ. ευρώ.  Απέκτησε πλειοψηφικές συμμετοχές σε πολύ καλές εταιρείες. Μεταξύ αυτών, η Vivartia (Δέλτα, Chipita, Goodys), ο όμιλος Υγεία (Θεραπευτήριο Υγεία, Μητέρα, Λητώ), η Αttica Group, η Singular Logic, επενδυτικές εταιρείες αλλά και συμμετοχές στον τραπεζικό τομέα όπως Egnatia Bank και Λαϊκή Τράπεζα.

Στην αύξηση συμμετείχαν και πολλά funds τα οποία επιδίωκαν άμεσες και υψηλές αποδόσεις, οδηγώντας την επενδυτική επιτροπή της εταιρείας σε βεβιασμένες κινήσεις που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ακολούθησε έφεραν τη MIG σε δυσχερή θέση λόγω του υπερβολικού δανεισμού που είχε συνάψει η ίδια.

Τέσσερα ήταν τα λάθη εκείνης της εποχής:

α) Η MIG δεν αρκέστηκε να επενδύσει τα 5,2 δισ. της αύξησης αλλά προχώρησε και σε επιπλέον δανεισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

β) Τα δάνεια δεν τα μετέφερε στις θυγατρικές αλλά τα επωμίστηκε η holding εταιρεία με αποτέλεσμα, ελλείψει εσόδων, να μην μπορέσει να τα εξυπηρετήσει.

γ) Δεν απαίτησε και δεν έλαβε ποτέ από τις θυγατρικές επιστροφή κεφαλαίου ώστε να μετριάσει το ρίσκο της επένδυσης.

δ) Η πίεση των επιθετικών funds για άμεσες αποδόσεις οδήγησε, όπως προαναφέρθηκε, σε βεβιασμένες κινήσεις και πολλές φορές σε εξαγορές με μεγάλο premium.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δράση του Γραφείου Αθλητισμού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής – Τζάμπολ Αγάπης

Το Γραφείο Αθλητισμού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με το Τζάμπολ Αγάπης επισκέφθηκε στις 26/4/2024 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κερδίζοντας για μια ακόμα φορά τα χαμόγελα των παιδιών που μέσα από εφευρετικές και παιγνιώδεις ασκήσεις συνεργάστηκαν με στόχο την

Εντοπισμός 20 ατόμων και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε μέσω οπτικών μέσων ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ελληνικές ακτές στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, πλησίον της περιοχής Καρλοβασίου. Άμεσα

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς «έχασαν» €18,5 δισ. – Η διαχρονική αδράνεια έφερε απώλειες

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Κέρδη» που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τη μέση κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των συντάξεων για έναν ολόκληρο χρόνο και να «αγγίξουν» τα €18,5 δισ., θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο διάδοχος αυτών, ο ΕΦΚΑ,

Υπόκοσμος

Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μπορεί να πέρασε. Μπορεί να επιστρέψαμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Έφερε όμως και εγκατέστησε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής έναν υπόκοσμο. Έναν υπόκοσμο δεξιό κι αριστερό. Ο οποίος έχει μάθει να λύνει

Μετάβαση στο περιεχόμενο