Μπλόκο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία: Τι θα ισχύσει

Τα περιστατικά πρόκλησης φωτιάς σε πλοία όπου υπήρχαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχουν φέρει στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η μεταφορά των τελευταίων δια θαλάσσης.
 
Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν πριν από λίγους μήνες οι εικόνες ενός φλεγόμενου οχηματαγωγού πλοίου, το οποίο βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, παρασύροντας στο βυθό σχεδόν 4.000 οχήματα.
 
Ανάμεσα σε αυτά ήταν και πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι μπαταρίες των οποίων εκτιμάται ότι συνέβαλαν στη διάδοση αλλά και την ενίσχυση της έντασης της φωτιάς. Το άδοξο τέλος του οχηματαγωγού Felicity Ace (περί ου ο λόγος) θορύβησε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες, με ορισμένες να προχωρούν στην απαγόρευση μεταφοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω των πλοίων της.
 
 
Ανάμεσα σε αυτές και η νορβηγική Havila Kystruten που εκτελεί με τον στόλο της δρομολόγια σε τουριστικούς προορισμούς των νορβηγικών ακτών.
 
Η διαφαινόμενη καταλυτική δράση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην πρόκληση φωτιάς στα πλοία απασχόλησε και την ΕΕ, η οποία ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει τέλος στις μεταφορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων δια θαλάσσης.
 
Αυτό επιβεβαίωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, απαντώντας σε ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Μπούχαϊτ, αν και παραδέχθηκε ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.
 
«Πότε η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να προτείνει μια απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών; Πόσες καταστροφές πλοίων (σ.σ. λόγω των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) πρέπει να συμβούν και πόσοι θάνατοι πρέπει να επέλθουν προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλάβει δράση»; ήταν η ερώτηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή, με την Αντίνα Βαλεάν να απαντά:
 
«Η Κομισιόν δεν έχει καμία πρόθεση να απαγορεύσει τη μεταφορά οχημάτων με εναλλακτικά συστήματα κίνησης σε πλοία […] Ταυτόχρονα η Επιτροπή υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ειδικά για την προσαρμογή της Σύμβασης Ασφαλείας Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) στους κινδύνους που απορρέουν από τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων ή οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα. Οι εν λόγω προσαρμογές θα περάσουν και στη νομοθεσία της ΕΕ», ανέφερε η Βαλεάν, η οποία πρόσθεσε ότι για την ενίσχυση της ασφάλειας μεταφοράς ηλεκτρικών οχημάτων δια θαλάσσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) έχει εκδώσει μια ντιρεκτίβα πάνω στη μεταφορά των συγκεκριμένων οχημάτων στους χώρους των Ρο-Ρο και των επιβατηγών πλοίων.
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι το σκεπτικό πίσω από την άρνηση της ΕΕ να επιβάλει ένα σχετικό ban είναι ότι η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην αυστηροποίηση των προδιαγραφών ασφαλείας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που θα καταστήσει ασφαλέστερη -μεταξύ άλλων- και τη μεταφορά τους δια θαλάσσης.
 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΑΣΥ: Βασικά Αιτήματα-Παρατηρήσεις και Νομοθετικές Ρυθμίσεις στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2026 Αριθ. πρωτ.: 605/13/103 Προς:  1) Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 2) Τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιο ΠΕΤΡΑΛΙΑ            Κοιν.: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ   Θέμα:  Συμμετοχή της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στη δημόσια διαβούλευση

Τροχόσπιτα: Τα νέα δεδομένα για τη στάθμευση σε τουριστικούς προορισμούς

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αυτοκινούμενων & Ρυμουλκούμενων Τροχοσπίτων Ελλάδος (Σ.Ε.Α.Ρ.Τ.Ε.) με ανακοίνωσή του χαρτογραφεί τι ισχύει και το όχι για τη στάθμευση των τροχόσπιτων στην ελληνική επικράτεια και τους τουριστικούς προορισμούς. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, «με την έκδοση του νέου διευκρινιστικού

Μητσοτάκης: Ξεχάστε επιστροφή 13ου-14ου μισθού–Οι ένστολοι έχουν δει αυξήσεις–Επιδιώκω αυτοδυναμία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητσοτάκης: Το «ξέκοψε» για 13ο και ο 14ο μισθό «Αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται, η επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού δεν είναι στους σκοπούς μας. Άλλωστε, ο “μισός” 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί στην πράξη μέσα από τις

Νέο ΦΕΚ: Κώδικας νομοθεσίας για παροχή Υγειονομικής Περίθαλψης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία–Τι αφορά

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος A’ 94/12.06.2026 το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 36 Κώδικας νομοθεσίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία Παραθέτουμε κάποια άρθρα: Άρθρο 1 Κατηγορίες δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης Το Δημόσιο υποχρεούται να παρέχει υγειονομική περίθαλψη στις εξής