Σε μια ιστορική μέρα χθες, η Nexans κηρύχθηκε ανάδοχος υλοποίησης του έργου αξίας €1,43 δισ. για το τμήμα του EuroAsia Interconnector που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο.
Ως κρίσιμο μέρος ενός ευρύτερου έργου για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 525 kV θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο με διπολικό μήκος 2×900 km. και θα διατρέχει τον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη άνω των 3.000 μέτρων.
Τα καλώδια Subsea HVDC Mass Impregnated θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Nexans στο Halden (Νορβηγία) και στο Futtsu (Ιαπωνία) και θα εγκατασταθούν από τα υπερσύγχρονα πλοία τοποθέτησης καλωδίων “Nexans Aurora” (φωτό) και “Nexans Skagerrak”.
Ο ηλεκτρικός αγωγός EuroAsia Interconnector [https://euroasia-interconnector.com/wp-content/uploads/2023/07/20230719-EuroAsia-awards-record-contract-to-Nexans-GR-final-%CE%B3%CE%BA.pdf] θα ανταλλάσσει έως και 1.000 MW μεταξύ των τριών κρατών με δυνατότητα αύξησης σε 2.000 MW, που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ενώ θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου δημιουργώντας έναν ενεργειακό “Διευρωπαϊκό άξονα” μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθιστώντας το έργο το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης στην ιστορία, τροφοδοτώντας πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια. Ο αγωγός Pole One αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και ο Pole Two το 2029.




