ΗΠΑ: Το «φάντασμα» της συμφόρησης επιστρέφει στα αμερικανικά λιμάνια

«Καμπανάκι» από την Drewry για τις αλλαγές σε δρομολόγια λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στον Καναδά

Μπορεί οι χρόνοι διέλευσης και η παραγωγικότητα να έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, μετά το deal μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, ωστόσο η Drewry προειδοποιεί ότι αλλαγές σε δρομολόγια λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα καναδικά λιμάνια ίσως επαναφέρουν στο προσκήνιο το «φάντασμα της συμφόρησης».

Στη ανάλυσή του ο οίκος αναλύσεων Drewry επισημαίνει ότι μετά από έναν και πλέον χρόνο διαπραγματεύσεων, οι Pacific Maritime Association (PMA) και International Longshore and Warehouse Union (ILWU) κατέληξαν σε συμφωνία για συμβάσεις εξαετούς διάρκειας, καλύπτοντας τα 29 λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Όμως, το branch της ILWU στον Καναδά απέρριψε μια αντίστοιχη πρόταση τετραετούς διάρκειας, συνεχίζοντας την απεργία του. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για πιθανές αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού της Βόρειας Αμερικής.

Ο αντίκτυπος

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο αντίκτυπος των απεργιών στη λειτουργία των λιμένων στα δυτικά των ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο μεγάλος. Προς το παρόν, οι τερματικοί σταθμοί σε Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ ντίστοιχη βελτίωση καταγράφουν και οι χρόνοι διέλευσης.

Σύμφωνα με την Drewry, οι όγκοι φορτίου στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και της Βόρειας Αμερικής θα μειωθούν κατά 8% φέτος. Ενώ η συμφωνία των δύο μερών για τα εργασιακά αλλά και οι πιθανοί περιορισμοί αναφορικά με το βύθισμα των πλοίων στον Παναμά ενδέχεται να ευνοήσουν τη μετατόπιση φορτίου προς τις οδούς της Καλιφόρνια, η προοπτική αυτή μπορεί να υποβαθμιστεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Καναδά.

Επιπρόσθετα, τονίζεται πως ένα παρατεταμένο «μπλόκο» στα λιμάνια του Καναδά θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάπλωση της συμφόρησης στον χρόνο αναμονής των πλοίων και πιο μεγάλη χρόνο μεταφοράς των φορτίων στην ξηρά.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.