Ακρίβεια: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής – Με πρόστιμα απαντά η κυβέρνηση

Συνεχίζει να καλπάζει ο πληθωρισμός, με συνέπεια να λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και όλοι φοβούνται ότι όσο το «τέρας» δεν δαμάζεται τόσο θα απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα τρέχουν με διψήφιο ρυθμό εδώ και 16 μήνες. Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν σε μονοψήφια επίπεδα ήταν τον Μάρτιο του 2022, και έκτοτε τρέχει με σπασμένα φρένα, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο 12,3% τον Ιούλιο.

Το ράλι των ανατιμήσεων έτρεξαν τον προηγούμενο μήνα τα φρούτα και τα λαχανανικά, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις είδαν επίσης το λάδι και το ψωμί, με τις συγκρούσεις στη Μαύρη θάλασσα να εντείνουν τις ανησυχίες για τις τιμές των σιτηρών.

Ωστόσο, αρτοποιοί καταγγέλλουν ότι είτε πέφτουν είτε ανεβαίνουν οι τιμές των σιτηρών, οι ίδιοι αγοράζουν ακριβά το αλεύρι.

«Δεν γίνεται κάθε φορά που ακούγονται αυξήσεις να ανεβαίνουν οι τιμές μέσα σε ελάχιστα 24ωρα να ανεβαίνουν οι τιμές και στην αντίθετη περίπτωση που εδώ και 10 μήνες που μειώνονταν οι τιμές των σιτηρών να μην υπάρχουν μειώσεις στα άλευρα» ανέφερε στο OPEN η Πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Με πρόστιμα απαντά η κυβέρνηση

Η κερδοσκοπία έχει μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, με σαρωτικούς ελέγχους και πρόστιμα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι καμπάνες μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως θα είμαστε αμείλικτοι και απόλυτα αυστηροί σε όσους προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Νέος γύρος ακρίβειας

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έρχεται και νέος γύρος ακρίβειας λόγω αύξησης του μεταφορικού κόστους.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα είναι ακριβότερες. Ο λόγος είναι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Δεν βρίσκω άλλο τρόπο συγκράτησης των τιμών πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ», τόνισε ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η εντεινόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα έβαλε ξανά σε ανοδική τροχιά τον πληθωρισμό τον Ιούλιο μετά από 6 μήνες αποκλιμάκωσης.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτο σκηνικό στη Χερσόνησο: Μεθυσμένος πήρε… σβάρνα δεμένα σκάφη μέσα στο λιμάνι!

Στη σύλληψη 38χρονου Βρετανού προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου, μετά από πρόσκρουση σκάφους σε άλλα προσδεμένα σκάφη Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αγγλίας, προχώρησαν χθες το απόγευμα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο 38χρονος συνελήφθη για παράβαση του

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι και πώς θα πάρετε έως 1.600 ευρώ

Επίδομα ενοικίου: Όλα τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και η διπλή ενίσχυση για το Δημόσιο Σημαντική ανάσα σε χιλιάδες ενοικιαστές αναμένεται να προσφέρει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δημόσιας

Μωβ μέδουσες: Συναγερμός σε τρεις περιοχές της Ελλάδας – Δείτε πού καταγράφονται οι περισσότερες εμφανίσεις

Οι μωβ μέδουσες ξανά στις ακτές: Οι «κόκκινες» ζώνες και το εργαλείο που προβλέπει την εξάπλωσή τους Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου φέρνει ξανά στο προσκήνιο την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, με τις αναφορές εμφάνισής τους να καταγράφουν ανοδική πορεία σε συγκεκριμένες

Συντάξεις Δημοσίου: Επανασυνδέονται με τους μισθούς των εν ενεργεία – Ποιοι δικαιούνται έως 80%

Ποιοι δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν αυξήσεις, αναδρομικά και πλαφόν 24 ετών για τα τέκνα Σε τροχιά σημαντικών αυξήσεων εισέρχονται οι συνταξιοδοτικές παροχές συγκεκριμένων ομάδων ασφαλισμένων του Δημοσίου, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει μια