Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»
Η Ισπανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πρόσφατη σύλληψη δύο διακινητών, το οποίο τους απεικονίζει να βουτούν στα κρύα νερά της Μεσογείου από την πρύμνη πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εισάγουν λαθραία ναρκωτικά. Εκτός από τους συλληφθέντες κατάσχεσαν 100 κιλά κοκαΐνης.
Το χωρητικότητας 79.300 dwt πλοίο μεταφοράς container “Olivia I” είναι νηολογημένο στις Νήσους Μάρσαλ και δραστηριοποιείται αυτή την περίοδο στη διαδρομή Μεσογείου-Καραϊβικής ναυλωμένο από την CMA CGM. Η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) ανέφερε ότι το πλοίο ήταν υπό παρακολούθηση καθώς είχε χαρακτηριστεί ύποπτο μεταφοράς ναρκωτικών. Το πλοίο, μεταφορικής ικανότητας 6.800 TEU, είχε αναχωρήσει στις 14 Οκτωβρίου από την Cartagena, Κολομβίας με πρώτο κατάπλου το λιμένα Algeciras, Ισπανίας.
Οι δύο συλληφθέντες, που επιβιβάστηκαν στο πλοίο λαθραία και παρέμεναν κρυμμένοι για μέρες μέσα σε container επί του “Olivia I” με το φορτίο της κοκαΐνης, είχαν διαφορετικά σχέδια. Προσπάθησαν να αποβιβαστούν από το πλοίο ενόσω αυτό βρισκόταν περίπου 11 ν. μ. μακριά από το λιμένα Ceuta, στις βόρειες ακτές της Αφρικής, πλησίον του ανατολικού άκρου των Στενών του Γιβραλτάρ.
(Στο 20” οι δύο διακινητές φαίνονται να πηδούν από το containership)
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες είχαν προετοιμαστεί για κολύμβηση Ολυμπιακών προδιαγραφών, καθώς φορούσαν καταδυτικές στολές από νεοπρένιο. Στο βίντεο φαίνεται να έχουν γίνει αντιληπτοί από το πλήρωμα λίγο πριν βουτήξουν από την πρύμνη στη θάλασσα όπου φαίνονται να κολυμπούν γύρω από το πλοίο. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι συλληφθέντες ήταν σε συνεννόηση με μικρό σκάφος που θα τους παραλάμβανε μαζί με τρεις σάκους κοκαΐνης. Η κατασχεθείσα κοκαΐνη ήταν τυλιγμένη σε πλαστικό και καλυμμένη με ατομικά σωσίβια με συσκευές εντοπισμού θέσεως GPS.
Νωρίτερα, η ΠΑ της Πορτογαλίας πέταξε πάνω από το πλοίο, συνεργαζόμενη επιχειρησιακά με την Ισπανική Πολιτοφυλακή και Εθνική Αστυνομία καθώς και με τα Ισπανικά Τελωνεία. Τις υποψίες των Αρχών κίνησαν τρεις σάκοι που ήταν κρεμασμένοι με σχοινί στην πρύμνη του πλοίου. Έτσι, όταν οι διακινητές βούτηξαν στη θάλασσα, αντί να συναντήσουν το σκάφος των συνεργών τους, τους υποδέχτηκαν στελέχη της Guardia Civil και τους συνέλαβαν.
Στο πλοίο επετράπη να συνεχίσει το ταξίδι του φτάνοντας στο Algeciras στις 24 Οκτωβρίου και στη συνέχεια στη Μάλτα και τη Γένοβα. Τώρα είναι εν πλω προς Livorno, Iταλίας διατηρώντας την προγραμματισμένη διαδρομή του.

Οι σάκοι κοκαΐνης κρέμονται στην πρύμνη του πλοίου (Guardia Civil)



