Φόροι: Πάνω από 3 δισεκ. ο λογαριασμός έως τέλος του έτους – Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιηθούν

Ξεπερνάει τα 3 δισεκ. ευρώ, ο συνολικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας, δόσεων ρυθμίσεων και άλλων άμεσων φόρων.

Εάν συνυπολογισθούν δε και οι έμμεσοι φόροι που προβλέπεται να μπουν στα ταμεία του κράτους τον τρέχοντα μήνα τότε τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν περίπου στα 5,2 δισεκ. ευρώ.

Έως τις 29 Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν την 8η δόση του ΕΝΦΙΑ 2023, ενώ οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο, θα πρέπει να πληρώσουν την 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για τους πληγέντες που κατοικούν σε περιοχές που αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές, αν και για ορισμένες από τις περιοχές αυτές εκπνέει η παράταση που δόθηκε, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει νέα πριν τη λήξη του χρόνου.

Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία και στα κέντρα είσπραξης εσόδων (Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ).

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους να καλύψουν τις πληρωμές τους.

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, κανονικά η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει «παράθυρο» για ολιγοήμερη παράταση, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα φθάσει το δίμηνο όπως συνέβη την προηγούμενη διετία.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διευθετήσουν μια σειρά από υποχρεώσεις για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα και «καμπάνες». Πρόκειται για αναδρομικά, τεκμήρια, κληρονόμους, κατοίκους εξωτερικού, όπως και δηλώσεις ακινησίας οχημάτων.

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022.

Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι  δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

Επίσης, οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων, θα πρέπει να προβούν σε σχετικές δηλώσεις κάλυψης τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 επικαλούμενοι γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty

Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν  χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022. Ενώ, όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό καλούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.