Η κρίση στην Ερυθρά θάλασσα έφερε «άνοιξη» στα λιμάνια της Αφρικής

To παγκόσμιο δίκτυο παροχής προμηθειών και ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμα αναδιαμορφώνεται λόγω της εκτροπής των πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα προς τον περίπλου της Αφρικής, μέσω του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Η μακρύτερη διαδρομή δημιουργεί την ανάγκη για νέους σταθμούς πετρέλευσης.

Λιμάνια της δυτικής Αφρικής από τη Ναμίμπια ως τον Μαυρίκιο είδαν την εμπορική κίνηση να εκτοξεύεται μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες λόγω της κρίσης που προκάλεσαν οι Χούθι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το λιμάνι Walvis Bay στη Ναμίμπια και το Port Louis στον Μαυρίκιο έχουν ανέβει στις κορυφαίες επιλογές-προτιμήσεις των εταιρειών για ανεφοδιασμό των πλοίων τους. Μεγάλη αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην Ανατολική, τη Δυτική και τη Νότια Αφρική αναφέρει και η Trafigura.

Στη Νότια Αφρική οι πωλήσεις ναυτιλιακών καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στο Κέιπ Τάουν και στο Ντέρμπαν. Σύμφωνα με τους αναλυτές το κόστος των καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο να αυξάνεται κατά 15% σε σχέση με τα μέσα Νοεμβρίου.

Η αύξηση της ζήτησης δημιουργεί ερωτήματα στην Νότια Αφρική για το αν οι υποδομές της Νότιας Αφρικής θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Επίσης, δύο διυλιστήρια πετρελαίου που παρήγαγαν και αποθήκευαν ναυτιλιακά καύσιμα έβαλαν λουκέτο τα τελευταία δύο χρόνια και η χώρα κάνει πλέον εισαγωγές.

Όμως μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να φορτώσουν τα πλοία τους με μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου ώστε να αποφύγουν την ενδιάμεση στάση για εφοδιασμό. Οπότε έχει αυξηθεί η κατανάλωση και στα λιμάνια από τα οποία αποπλέουν ή αποτελούν λιμάνια κατάπλου για πλοία κυρίως των Liner εταιρειών που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, όπως είναι το Ρότερνταμ και η Σιγκαπούρη.

Αύξηση της ζήτησης καταγράφεται και στα λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου που βρίσκονται στη νέα εμπορική ρότα των πλοίων σε αντίθεση με τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου που αντιμετωπίζουν προβλήματα αφού εξυπηρετούσαν πλοία που ταξίδευαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας