Έφυγαν τα τρακτέρ από την Αθήνα, άνοιξαν οι δρόμοι – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στα μπλόκα θα αποφασίσουν οι αγρότες αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις – Δείτε εδώ την κίνηση στους δρόμους
Λίγο πριν τις 11 σήμερα πρωί, οι αγρότες που διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος μετά το χθεσινό συλλαλητήριο, ξαναέβαλαν μπρος τα τρακτέρ τους. Παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, δίνοντας ραντεβού στα μπλόκα, όπου θα αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, γύρω στις 12 η πλατεία Συντάγματος ξανάνοιξε και οι δρόμοι που ήταν κλειστοί δόθηκαν ξανά σε κυκλοφορία.

Δείτε βίντεο με τα τρακτέρ που αναχώρησαν από το Σύνταγμα:

Αναχωρούν τα τρακτέρ από το Σύνταγμα
Αποχωρούν τα πρώτα τρακτέρ από Σύνταγμα (3)
Αποχωρούν τα πρώτα τρακτέρ από Σύνταγμα (2)
Κλείσιμο

Βίντεο με τα τρακτέρ στην εθνική Αθηνών-Λαμίας:

Έφυγαν τα τρακτέρ από την Αθήνα

Δείτε εδώ την κίνηση στους δρόμους

Κάποιοι, πιο σκληροπυρηνικοί, έριξαν στο τραπέζι, χθες, την ιδέα να μείνουν τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όμως αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο σχεδιασμός και να αποχωρήσουν τμηματικά και συντεταγμένα, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έγινε η προσέλευσή τους στην Αθήνα.

agrotes_anaxwrisi___8_
agrotes_anaxwrisi___7_
agrotes-syntagma-7
agrotes-syntagma-8
agrotes-syntagma-5
agrotes-syntagma-9
agrotes-syntagma-4
agrotes-syntagma-3
agrotes-syntagma-2

Στα μπλόκα, οι Έλληνες αγρότες, θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων, ή θα υπάρξουν άλλες μορφές κινητοποίησης. Το μήνυμά τους εστάλη με την παρουσία περισσότερων από 8.000 αγροτών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων στο ειρηνικό συλλαλητήριο που έγινε χθες στο Σύνταγμα. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε νωρίτερα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δώσει κάτι επιπλέον, χαρακτήρισε το χθεσινό συλλαλητήριο, μέσο πίεσης που θα χρησιμοποιήσει προς τις Βρυξέλλες.

agrotes1
Αεροφωτογραφία από το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο

Το συλλαλητήριο δεν είχε μόνο… τρακτέρ, αλλά είχε και παλμό, πανό και συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future», μιας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ως αντίδραση στη νέα ΚΑΠ.

agrotes_4
vouli_agrotes_arthrou
agrotes-suntagma__1_

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.

koytsoympas
Δημήτρης Κουτσούμπας
6123542
Στέφανος Κασσελάκης
Οι selfies του Κασσελάκη με τους αγρότες στο Σύνταγμα

Η επιστροφή και τα αιτήματα

Στο σχέδιο της επιστροφής τώρα, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε, σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους Αθηναίους: Το κονβόι των περισσότερων από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας να αποχωρήσει σε τρία γκρούπ, ένα από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και στη συνέχεια τα άλλα δύο γκρούπ με 78 και 90 τρακτέρ αντίστοιχα.

Οι αγρότες έχουν στον πυρήνα των αιτημάτων τους μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Ξεχωριστή στο συλλαλητήριο ήταν η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας