Βιώσιμο το Ασφαλιστικό Σύστημα – Παραμένουν χαμηλές οι συντάξεις

Παρά την αναμενόμενη αρνητική επίδραση των δημογραφικών μεταβολών, το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο, αρκεί να μην αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Η τοποθέτηση αυτή προήλθε από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με την προσθήκη ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων σύνταξης και υγείας, σε σχέση με τη δημογραφική επιβράδυνση.

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι η εν λόγω βιωσιμότητα διασφαλίζεται ως εξής:

– Με τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει να καταργηθούν τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης και να συνδεθούν τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Όλα τα ανωτέρω μέτρα, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, αν και με σχετική καθυστέρηση.

– Με τη δημιουργία ή ενίσχυση κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, συμπληρωματικών προς τα υφιστάμενα διανεμητικά συστήματα.

Ήδη, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, υπάρχουν προβλέψεις για:

-Ευκολότερη δημιουργία Επαγγελματικών ταμείων καθώς μπορούν πλέον να γίνουν πολυεργοδοτικά από επιχειρήσεις δηλαδή διαφορετικών κλάδων.

-Μεταφορά εποπτείας από ένα μάλλον δυσλειτουργικό τριμερές σχήμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

– Εξορθολογισμός του φορολογικού πλαισίου με την παροχή  κινήτρων για μακροχρόνια ασφάλιση και την παροχή σύνταξης αντί για εφάπαξ ποσό.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη διαβούλευση το ν/σ ΥΠΕΘΑ: Τι προβλέπει για Εφάπαξ-Μεταθέσεις-Πλεύσιμα…

Το Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ 2024 βγήκε τη νύχτα στη διαβούλευση – ΔΕΝ προβλέπει τίποτα για το συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ – Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ξεκίνησε την 30ή Απριλίου 2024, και θα ολοκληρωθεί την 13η Μαΐου 2024 Συγκεκριμένα χωρίζεται στα παρακάτω ΜΕΡΗ:

Πρώτη η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε Ρεγκάτα στο Λιβόρνο της Ιταλίας – ΦΩΤΟ

Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) χτίζεται το «αύριο» του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί σφυρηλατούνται οι ηγέτες, που θα κληθούν να σηκώσουν στους ώμους τους το δοξασμένο ΠΝ, ως άξιοι συνεχιστές της ιστορίας του και υπερασπιστές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και

Ελλάδα: Αποσύρθηκαν οι διώξεις κατά 35 αλλοδαπών κατηγορουμένων για κατασκοπία και διακίνηση μεταναστών το 2020

Η Ελλάδα απέσυρε ποινικές διώξεις κατά δεκάδων διεθνών εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας(ΜΚΟ) που ήταν ύποπτοι, από κατασκοπεία έως διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μέσω της νήσου Λέσβου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε το Reuters την Τρίτη. Τα

Κίνα: Τουλάχιστον 36 νεκροί από κατάρρευση τμήματος αυτοκινητοδρόμου

Συνολικά 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νότια Κίνα όταν κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που μεταδόθηκε σήμερα από κρατικό μέσο ενημέρωσης. Ως τις 05:30 (τοπική ώρα· 00:30 ώρα Ελλάδας), είχε επιβεβαιωθεί πως «36 άνθρωποι είναι νεκροί και (άλλοι)

Μετάβαση στο περιεχόμενο