Στα Χανιά κλιμάκιο του ΚΑΣ για τα νέα σκιάδια στο Ενετικό Λιμάνι μετά τις αντιδράσεις – Τι προβληματίζει τους αρχαιολόγους | Photos

Γενική ικανοποίηση αλλά και σημαντικές παρατηρήσεις διατυπώθηκαν από τα μέλη του ΚΑΣ κατά την αυτοψία για τα νέα σκιάδια στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, κάποιες από τις οποίες θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα ενώ άλλες να ενσωματωθούν στην επικαιροποιημένη μελέτη πριν την επέκταση της εφαρμογής τους. Για μια «πολύ καλή σε γενική γραμμές πιλοτική εφαρμογή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΑΣ και ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν «κάποια θέματα που χρήζουν διευκρίνισης». Πάντως, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων, η διαδικασία αντικατάστασης των αυθαίρετων κατασκευών από τα νέα εγκεκριμένα σκιάδια δεν θα προχωρήσει άμεσα αλλά μαζί με το μεγάλο έργο της πλακόστρωσης του λιμανιού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Παρατηρήσεις

Αυτοψία στο ενετικό λιμάνι όπου έχει τοποθετηθεί πιλοτικά ένα σκιάδιο νέου τύπου πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας, κλιμάκιο του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου (ΚΑΣ) μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.

Από την αυτοψία προέκυψε μια σειρά από μικρές παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν στην επικαιροποιημένη μελέτη ενώ το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Τα δύο κύρια σημεία που προβληματίζουν τους ειδικούς είναι το δάπεδο καθώς έχει τοποθετηθεί εξέδρα στη συγκεκριμένη επιχείρηση και το το ύψος του στέγαστρου.

Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης, η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου και στελέχη της υπηρεσίας, εκπρόσωποι των μελετητών ενώ παρών ήταν και ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας ως μέλος του ΚΑΣ.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης  εκτίμησε πως «η συνολική κατεύθυνση ικανοποιεί τα μέλη του ΚΑΣ» συμπληρώνοντας πως οι επισημάνσεις τους είναι πάντα σε μια εποικοδομητική κατεύθυνση.

«Το σκιάδιο έχει τοποθετηθεί σε κτήριο που πριν δεν υπήρχε σκιάδιο και είναι και το μεγαλύτερο. Το έργο της αντικατάστασης των σκιαδίων θα είναι ένα συνολικό έργο μαζί με το πλακόστρωτο. Τότε όσο προχωρά η ανάπλαση μαζί θα προχωρά και η αντικατάσταση με στόχο να διαμορφωθεί και η τελική αναβαθμισμένη εικόνα στο ενετικό λιμάνι.» τόνισε.

Όπως σημειώθηκε, σε  συνεδρίαση του ΚΑΣ θα τοποθετηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειες και το πώς πρέπει να εφαρμοστεί στα υπόλοιπα κτήρια ώστε να δρομολογηθεί το έργο.

Για μια «πολύ καλή σε γενική γραμμές πιλοτική εφαρμογή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΑΣ και ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν «κάποια θέματα που χρήζουν διευκρίνισης». «Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, για να κάνουμε μικρές αλλαγές, μικρές βελτιώσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την μέγιστη δυνατή εφαρμογή της μελέτης» συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι «δεν θα υπάρχουν προβλήματα.  «Τα Χανιά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Το ενδιαφέρον μας είναι ξεχωριστό, πάντα έντονο, πάντα διαρκές» τόνισε ενώ αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και του Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Για τα Νεώρια

«Η αποκατάσταση και επανάχρηση των ενετικών νεωρίων» αναδείχτηκε ως  το σημαντικότερο έργο που πρέπει να προχωρήσει καθώς η μελέτη έχει εγκριθεί και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια