Θοδωρής Τσελίδης: Ποιος είναι ο Έλληνας τζουντόκα που κέρδισε το χάλκικο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Ο Θοδωρής Τσελίδης, είναι ο Έλληνας τζουντόκα που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και χάρισε στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Λίγοι όμως ξέρουν κάτι περισσότερο για αυτόν, πέρα από τις στιγμές υπερηφάνειας που χάρισε σε όλους τους Έλληνες το απόγευμα της Τετάρτης.

Το προφίλ του Τσελίδη

Ο Θεόδωρος Τσελίδης (Φιόντορ Νικολάγιεβιτς Τσελίντι), γεννήθηκε στη Βόρεια Οσσετία τον Αύγουστο του 1996, από Έλληνα πατέρα (γεγονός που τον βοήθησε στην πορεία να αποκτήσει εύκολα την ελληνική υπηκοότητα). Έχει δύο αδέρφια τον Γιώργο και τη Μαρίνα.

Αποφοίτησε το 2019 με πτυχίο Παγκόσμιας Οικονομίας από το North Ossetian State University που βρίσκεται στη Ρωσία.

Στα χόμπι του είναι η Ιστορία και τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ φιλοδοξία του ήταν να κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο -κάτι που κατάφερε πριν λίγο- όπως αναφέρει στο προφίλ του στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μιλάει τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Ρώσικα και Αγγλικά.

 

Η καριέρα του

Ο Θεόδωρος ξεκίνησε να εξασκείται στο τζούντο σε ηλικία 15 ετών στην πόλη Vladikavkaz της Ρωσίας, επειδή «ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούριο», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2024.

Από το 2018 εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς τζούντο. Στην αρχή, συμμετείχε ως αθλητής της Ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια της πολεμικής τέχνης sambo και του τζούντο.

Το 2017 είχε φτάσει στον τελικό του Ρωσικού Πρωταθλήματος τζούντο και κέρδισε τον τίτλο του αντιπρωταθλητή στη Ρωσία. Τον Απρίλιο του 2018 έκανε την εμφάνισή του με την ελληνική εθνική ομάδα στο Γεωργιανό Grand Prix με το όνομα Θεόδωρος Τσελίδης.

Το 2018 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο. Κέρδισε, επίσης, χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2018.

Στις 31 Ιουλίου 2024, ο Θοδωρής Τσελίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, στην κατηγορία των 90 κιλών.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις