Τροποποιήσεις ΚΥΑ μετά τις σχετικές εισηγήσεις ΕΕΝΜΑ

Τις θέσεις της Ένωσης αποδέχτηκαν υπ. Οικονομικών και ΑΑΔΕ

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης με τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό shortsea.

Σε σειρά τροποποιήσεων κοινών υπουργικών αποφάσεων, μετά από προτάσεις της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, προχώρησαν το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η ΚΥΑ Α.1109/0408-2022 με θέμα «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας των πλωτών μέσων, ως μέσων αποθήκευσης, διακίνησης και εφοδιασμού, κατά περίπτωση, ενεργειακών προϊόντων» (Β’4318).

Μία από τις παραπάνω τροποποιήσεις/αλλαγές αναφέρει ότι: «Τα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου δύνανται να μεταφέρουν εντός της ελληνικής επικράτειας και άλλα πλέον του ναυτιλιακού καυσίμου ενεργειακά προϊόντα υποκείμενα ή ελεύθερα, υπό την προϋπόθεση διασφάλισης της μη επιμόλυνσής τους από τους ιχνηθέτες του ναυτιλιακού καυσίμου. Τα εν λόγω ενεργειακά προϊόντα θα καταμετρώνται από το σύστημα μέτρησης εισροών-εκροών που είναι εγκατεστημένο στα πλωτά εφοδιαστικά μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου». Η παραπάνω αλλαγή «αποτελούσε ένα μείζον και διαχρονικό αίτημα μελών της Ένωσής μας που τώρα ικανοποιήθηκε και ευοδώθηκε», σημειώνεται χαρακτηριστικά από την ΕΕΝΜΑ.

Επίσης τονίζεται ότι, τόσο η τροποποίηση της ΚΥΑ Α.1109/0408-2022 με την Α.1132/27-082024 όσο και η κατάργηση της ΚΥΑ 1061/26-03-2021 με τη θεσμοθέτηση της νέας 1079/1705-2024 (Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων), έρχονται ως επιστέγασμα των επανειλημμένων διαβουλεύσεων και συστηματικών προσπαθειών της ΕΕΝΜΑ που βρήκαν τελικά πρόσφορο έδαφος και έγιναν αποδεκτές, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από τις αρμόδιες Δ/νσεις της ΑΑΔΕ αλλά και το ΥΠΟΙΚ και είχαν απώτερο σκοπό και στόχο στη βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού/ρυθμιστικού πλαισίου και την ελαχιστοποίηση των στρεβλώσεων που δημιουργούσαν στους χρήστες/μέλη της Ένωσης.

Σε δεύτερη περίπτωση η ΕΕΝΜΑ ενημέρωσε τα μέλη της ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’2816 /1705-2024) η υπ’ αριθ. Α. 1079/1705-2024 με τίτλο, «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, διαδικασίας ηλεκτρονικής απογραφής των δεξαμενών των πλωτών μέσων καθώς και λοιπών πληροφοριών που αφορούν στα πλωτά μέσα στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξειδίκευση των παραβάσεων των υπόχρεων εγγραφής στο Μητρώο και καθορισμός του ποσού των διοικητικών προστίμων, της διαδικασίας και των αρμοδίων αρχών επιβολής τους».

«Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί, στις διατάξεις της νέας ΚΥΑ για το Μητρώο έχουν συμπεριληφθεί οι περισσότερες από τις εισηγήσεις/προτάσεις της ΕΕΝΜΑ κατά το στάδιο της διαβούλευσης με την αρμόδια Αρχή της ΑΑΔΕ και δεν είχαν ληφθεί υπόψη κατά το παρελθόν, ενώ επιπρόσθετα έχουν προστεθεί και νέες διατάξεις». Επιπρόσθετα, επισημαίνονται και υπογραμμίζονται οι πρόνοιες του άρθρου 13 (Τελικές διατάξεις), σύμφωνα με τις οποίες, η έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων όπως ανακοινώθηκε με την Ε. 2014/21.02.2024 εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ με τα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα καταχώρισης στοιχείων των υπόχρεων προσώπων της παρούσας εξακολουθεί να ισχύει.

Η ΕΕΝΜΑ επισημαίνει ότι η έκδοση της νέας ΚΥΑ (Α. 1079/1705-2024), που αφορά το Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων, «έρχεται ως επιστέγασμα των συστηματικών και συντονισμένων προσπαθειών της ΕΕΝΜΑ».

Συνάντηση

Εν το μεταξύ, χθες, αντιπροσωπεία της ΕΕΝΜΑ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, τον αντιπρόεδρο Βασίλειο Τερζή, τον ταμία Στράτο Τσαλαμανιό και τον σύμβουλο ναυτιλιακών θεμάτων, υποναύαρχο Λ.Σ. (ε.α) Αλέξανδρο Λαγουρό, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα.

Σε εξαιρετικό κλίμα συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό shortsea και ιδιαίτερα η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εθνικού νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία και ο εναρμονισμός του στα νέα δεδομένα.

Οι προωθούμενες αλλαγές αποτελούσαν ένα μείζον και διαχρονικό αίτημα των μελών της Ένωσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειριστικό smartphone

Είχα ακούσει για χειριστικούς ανθρώπους, για χειριστικό τηλέφωνο δεν είχα ξανακούσει. «Ακόμα δεν πήγες για περπάτημα;» επέμενε. «Σήκω! Εκανα μια μικρή επέμβαση, η οποία όμως απαιτούσε αρκετές ημέρες ανάρρωσης. Μεταξύ άλλων, έπρεπε να μείνω στο σπίτι και να αποφύγω την

Απονομή Πτυχίων στους νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (Paris MoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026, στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., η τελετή απονομής πτυχίων στους είκοσι οκτώ (28) νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (ParisMoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων (Σ.ΕΠ.Α.Π.), παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

C-390 Millennium: Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της συμφωνίας το φθινόπωρο – Νέα εποχή στις αερομεταφορές της Πολεμικής Αεροπορίας

Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ του προγράμματος απόκτησης των τριών πρώτων μεταφορικών αεροσκαφών C-390 Millennium, με option για ακόμη τρία, αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο μεγάλο πολιτικό βήμα πριν από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Πορτογαλίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο το

ΓΕΣ: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο επιτηρητικό φυλάκιο στην Παναγιά

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, παρουσία του Διοικητή της ΑΣΔΑΑΜ Αντιστράτηγου Δημήτριου Βακεντή και του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχου Παναγιώτη Λυμπερέα, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων έργων, υποδομών και εγκαταστάσεων στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΠΑΝΑΓΙΑ», στη μικρόνησο Παναγιά, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ. Το