Βαλτική: Σύνοδος για την ασφάλεια ενάντια στον «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας – Νέο περιστατικό σε αγωγό αερίου

Την ώρα που οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Βαλτική συναντώνται στη Φινλανδία, αναζητώντας τρόπους για να ενισχύσουν την ασφάλεια ενάντια στις «ενέργειες δολιοφθοράς σε υποθαλάσσια καλώδια», πολωνικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για νέα εμφάνιση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας.

Το κρατικό πρακτορείο TVP World μετέδωσε ότι ο αγωγός αερίου Baltic Pipe που συνδέει την Πολωνία και τη Δανία με το νορβηγικό φυσικό αέριο λειτουργεί κανονικά, χωρίς διακοπές αν και ρωσικό πλοίο του «σκιώδους στόλου» εθεάθη πολύ κοντά.

Aπό τον περασμένο Νοέμβριο χώρες της Βαλτικής ξεκίνησαν έρευνα για τα ύποπτα επεισόδια με καλώδια οπτικών ινών ενώ μέσα σε ομιχλώδες τοπίο Σουηδία και Φινλανδία, ενημέρωσαν με φυλλάδια τους πολίτες τους σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν για τις διακοπές επικοινωνιών και ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Βαλτική συναντώνται στη Φινλανδία, αναζητώντας τρόπους για να ενισχύσουν την ασφάλεια ενάντια στον αποκαλούμενο υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσφέρει δύο πλοία για να φυλάσσουν τις υποθαλάσσιες υποδομές και να προστατεύουν από τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας – τα πλοία υπό ξένες σημαίες τα οποία η Μόσχα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί για να μεταφέρει το πετρέλαιό της παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έως τρία πολεμικά πλοία και ένα αεροσκάφος για τον ίδιο σκοπό.

Η Joint Expeditionary Force (JEF), υπό τη Βρετανία με τη συμμετοχή των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής καθώς και της Ολλανδίας, επεσήμανε από την πλευρά της ότι θα ενισχύσει την εποπτεία των υποθαλάσσιων υποδομών στη Βαλτική.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου δείχνει ρωσικό μαχητικό και F-35A της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Βαλτική Θάλασσα, σε «απόσταση αναπνοής».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις