Η διαλείπουσα νηστεία μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Intermountain Heart Institute αποφάσισαν να τεστάρουν αν το πόσο συχνά τρώμε έχει επιπτώσεις στην υγεία. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal Open, παρακολούθησε 67 συμμετέχοντες για 6 μήνες. Κάθε συμμετέχων είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μεταβολικού συνδρόμου, όπως παχυσαρκία ή είχε διαβήτη τύπου 2. Κανείς δεν έπαιρνε φάρμακα για διαβήτη ή στατίνες. Όλοι είχαν αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η νηστεία για περιόδους 24 ωρών μείωσε τις βαθμολογίες της αντίστασης στην ινσουλίνη και του μεταβολικού συνδρόμου στους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 21 και 70 ετών. Τους δόθηκε η οδηγία να νηστεύουν δύο φορές την εβδομάδα για 24 ώρες τη φορά για τις πρώτες 4 εβδομάδες της μελέτης και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για τις επόμενες 22 εβδομάδες. Μια ομάδα ελέγχου αφέθηκε να φάει όποτε και ό,τι ήθελε για την περίοδο της μελέτης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία, όπως εφαρμόστηκε σε αυτή τη μελέτη δεν βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά βελτίωσε τους δείκτες για την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Η κατανόηση του τι προκαλεί φλεγμονή στο σώμα είναι εδώ και καιρό το επίκεντρο ειδικών γιατρών. Σύμφωνα με την Minisha Sood, ενδοκρινολόγο στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει το καρδιαγγειακό περιβάλλον σε μικροσκοπικό επίπεδο. «Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τι μας ανησυχεί πραγματικά; Ανησυχούμε για το μικροπεριβάλλον στα αιμοφόρα αγγεία που υπάρχει και ευνοεί την εναπόθεση δυσμενών μορίων χοληστερόλης και τη στρατολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω φλεγμονής σε αυτές τις περιοχές».

Άλλη πρόσφατη έρευνα, επίσης, βρήκε ότι η διαλειμματική νηστεία είναι αποτελεσματική όχι μόνο στη μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. «Η ινσουλίνη είναι ουσιαστικά το “κλειδί” για να ανοίξουμε την πόρτα για να έχουμε τη γλυκόζη στα κύτταρά μας, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας», είπε ο Barry.

Σύμφωνα με τη Sood, μια νηστεία 12-13 ωρών είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί για το σώμα μας ώστε το συκώτι να μπορεί να καθαρίζεται από μόνο του.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας