Κοινό αναλγητικό αυξάνει την επικίνδυνη συμπεριφορά

Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα πολύ συνήθη φάρμακα που αγοράζονται ανά τον κόσμο, το πιο συχνά λαμβανόμενο αναλγητικό, κάνει και άλλα πράγματα πέρα από το να απομακρύνει τον πονοκέφαλο.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η παρακεταμόλη, γνωστή και ως ακεταμινοφαίνη, που πωλείται ευρέως με τις εμπορικές ονομασίες Tylenol, Panadol και άλλες, αυξάνει την ανάληψη κινδύνου, σύμφωνα με μια μελέτη που μέτρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν βρίσκονται υπό την επήρεια των κοινών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

«Η παρακεταμόλη φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν εξετάζουν επικίνδυνες δραστηριότητες, απλώς δεν νιώθουν τόσο φοβισμένοι», εξήγησε ο νευροεπιστήμονας Baldwin Way από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Με σχεδόν το 25% του πληθυσμού στις ΗΠΑ να λαμβάνει ακεταμινοφαίνη κάθε εβδομάδα, η μειωμένη αντίληψη κινδύνου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία».

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η συναισθηματική ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν τους κινδύνους μπορεί να μειωθεί όταν λαμβάνουν παρακεταμόλη. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ελαφρά, σίγουρα αξίζει να σημειωθούν, δεδομένου ότι η αυτή η δραστική ουσία είναι το πιο κοινό συστατικό φαρμάκου που βρίσκεται σε περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη φαρμάκων.

Σε μια σειρά πειραμάτων που περιελάμβαναν περισσότερους από 500 φοιτητές ως συμμετέχοντες, ο Way και η ομάδα του μέτρησαν πώς μια δόση 1.000 mg (η συνιστώμενη μέγιστη εφάπαξ δόση για ενήλικες) που χορηγήθηκε τυχαία στους συμμετέχοντες επηρέασε τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου τους, σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα που χορηγήθηκαν τυχαία. σε μια ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα έχουν αναφερθεί στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και