Η διαλείπουσα νηστεία μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Intermountain Heart Institute αποφάσισαν να τεστάρουν αν το πόσο συχνά τρώμε έχει επιπτώσεις στην υγεία. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal Open, παρακολούθησε 67 συμμετέχοντες για 6 μήνες. Κάθε συμμετέχων είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μεταβολικού συνδρόμου, όπως παχυσαρκία ή είχε διαβήτη τύπου 2. Κανείς δεν έπαιρνε φάρμακα για διαβήτη ή στατίνες. Όλοι είχαν αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η νηστεία για περιόδους 24 ωρών μείωσε τις βαθμολογίες της αντίστασης στην ινσουλίνη και του μεταβολικού συνδρόμου στους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 21 και 70 ετών. Τους δόθηκε η οδηγία να νηστεύουν δύο φορές την εβδομάδα για 24 ώρες τη φορά για τις πρώτες 4 εβδομάδες της μελέτης και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για τις επόμενες 22 εβδομάδες. Μια ομάδα ελέγχου αφέθηκε να φάει όποτε και ό,τι ήθελε για την περίοδο της μελέτης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία, όπως εφαρμόστηκε σε αυτή τη μελέτη δεν βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά βελτίωσε τους δείκτες για την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Η κατανόηση του τι προκαλεί φλεγμονή στο σώμα είναι εδώ και καιρό το επίκεντρο ειδικών γιατρών. Σύμφωνα με την Minisha Sood, ενδοκρινολόγο στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει το καρδιαγγειακό περιβάλλον σε μικροσκοπικό επίπεδο. «Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τι μας ανησυχεί πραγματικά; Ανησυχούμε για το μικροπεριβάλλον στα αιμοφόρα αγγεία που υπάρχει και ευνοεί την εναπόθεση δυσμενών μορίων χοληστερόλης και τη στρατολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω φλεγμονής σε αυτές τις περιοχές».

Άλλη πρόσφατη έρευνα, επίσης, βρήκε ότι η διαλειμματική νηστεία είναι αποτελεσματική όχι μόνο στη μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. «Η ινσουλίνη είναι ουσιαστικά το “κλειδί” για να ανοίξουμε την πόρτα για να έχουμε τη γλυκόζη στα κύτταρά μας, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας», είπε ο Barry.

Σύμφωνα με τη Sood, μια νηστεία 12-13 ωρών είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί για το σώμα μας ώστε το συκώτι να μπορεί να καθαρίζεται από μόνο του.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και