ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟ, ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ – Άμεση ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία για τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Λαμβάνοντας υπόψη τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη μισθολογική πολιτική που ήδη εφαρμόζεται και κυρίως για αυτήν που θα εφαρμοστεί στο μέλλον, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας, σε συνέχεια των όσων έχουμε δηλώσει από 28 Μαρτίου 2025 (ανακοίνωση Αρ. Πρωτ.: 500/1/40)επανερχόμαστε σήμερα, για να εκφράσουμε ξανά την αντίθεσή μας και τη σαφή προειδοποίηση προς κάθε αρμόδιο, ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως τονίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις άδικες μνημονιακές περικοπές.

Το ειδικό μισθολόγιο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (ν. 4472/2017) βασίζεται, ως γνωστόν, στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της αποστολής των Υπηρεσιών τους και στις ιδιάζουσες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού τους, στον πυρήνα δε της φιλοσοφίας του, εμπεριέχει τα στοιχεία εκείνα που διασφαλίζουν το αξιόμαχο και το ηθικό όλων των ένστολων στελεχών, με όρους ισονομίας, αξιοκρατίας και δίκαιης αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Κυβέρνηση με τα έως τώρα δεδομένα και με τη δική μας επιμονή και άμεση αντίδραση, ανοίγει ξεκάθαρα τη διαδικασία αλλαγής του ειδικού μισθολογίου και παραπέμπει τη συζήτηση στο μέλλον με στόχο την ανακοίνωση των όποιων νέων μισθολογικών αλλαγών το Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Θεωρούμε ότι η τακτική αυτή πρέπει να οδηγήσει σε μια δίκαιη και δημιουργική αντιμετώπιση των οικονομικών μας αιτημάτων και δη αυτών που άπτονται των επιβαλλόμενων αλλαγών του ισχύοντος νόμου 4472/2017 για το ειδικό μισθολόγιο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα – για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, κατά την κατάρτιση του ισχύοντος μισθολογίου η τότε Κυβέρνηση μας είχε αγνοήσει επιδεικτικά- απαιτούμε από τη σημερινή Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, να μην ακολουθήσει την πεπατημένη του αιφνιδιασμού και των αποκλεισμών. Ούτε να επαναληφθούν φαινόμενα επιλεκτικών επιδοματικών παροχών, όπως συνέβη π.χ με τη χορήγηση 600 ευρώ στην ΕΛ.ΑΣ και στο Λ.Σ – Ελληνική Ακτοφυλακή με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας και του μεταναστευτικού, αλλά εξαιρώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Προς αποφυγήν όλων αυτών, καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Αμύνης, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναγνωρίζοντας  εμπράκτως την θεσμική υποχρέωση που έχουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε συσκέψεις που αφορούν θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά μας αιτήματα, να ορίσουν άμεσα και εντός της προσεχούς εβδομάδας, ενημερωτικές συναντήσεις με τους αντίστοιχους εκπροσώπους μας ώστε να υπάρξει αμοιβαία ενημέρωση τόσο για τις θέσεις της Κυβέρνησης όσο και επί των προτάσεών μας με σκοπό την έγκαιρη κατάληξη σε συγκεκριμένες δίκαιες και βιώσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επιδεικνύοντας καλή πίστη, με πρόσφατο το καλό προηγούμενο της θεσμοθέτησης της επικινδυνότητας της εργασίας, αναμένουμε την αποδοχή της πρότασής μας άμεσα, ώστε να αρχίσει ο διάλογος και η διαπραγμάτευση για τη συνδιαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου, τέτοιου που να φέρνει ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο για μια καλύτερη υπηρεσιακή και προσωπική ζωή σε όλες και όλους -γυναίκες και  άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Αν παρ’ ελπίδα δεν συμβεί αυτό, μας οδηγείτε στο δρόμο του αγώνα και είναι μονόδρομος.

Ως Ομοσπονδίες, έχουμε εν τέλει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ότι τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Δ.Ε.Θ. και σε συνέχεια της θεσμοθέτησης του επικινδύνου, θα εξαγγείλει αυτό που αυτός προσωπικά γνωρίζει και πιστεύει πως αξίζει για όλους τους ενστόλους.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Π.Ο.ΑΣ.Υ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Ε.Α.Π.Σ. Π.Ε.Α.Λ.Σ. Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας ΛΑΥΡΑΝΟΣ Νικόλαος ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης ΤΣΙΓΚΑΣ Κωνσταντίνος ΓΡΑΒΑΝΗΣ Γρηγόριος ΚΟΛΛΥΡΗΣ Ηλίας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο