Στέφανος Γκίκας από Βρυξέλλες, στην Σύνοδο του INSULEUR: «Να συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε., που θα αναγνωρίζουν τη νησιωτικότητα στον πυρήνα του ευρωπαϊκού σχεδιασμού»

Με κεντρικό στόχο την ανάδειξη και την προβολή της έννοιας της “νησιωτικότητας”, καθώς και την ενίσχυση των πολιτικών, των μέσων και των δράσεων, που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.

Ο κ. Γκίκας συμμετείχε ως ομιλητής, στην κεντρική ετήσια εκδήλωση του Δικτύου Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), την Επιτροπή Νήσων CRPM και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIN).

H φετινή συνεδρίαση, κατά την διάρκεια της οποίας εξελέγη ως Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. ο Γιάννης Ρούσσος – Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – είχε ως θέμα το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και συγκεκριμένα: «Πως η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής μπορεί να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ευρωπαϊκά νησιά».

Στην ομιλία του, ο κ. Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των πολιτικών της Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ως ευρωπαίοι και ως νησιώτες, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη, είτε από τα πλεονάσματά της, είτε ακόμη και από το υστέρημά της, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να παρέχει το ελάχιστο για την εδαφική, κοινωνική, οικονομική συνοχή, κατά τρόπο μετρήσιμο και διακριτό για τα νησιά».

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Έχει έρθει η στιγμή, σε επίπεδο Ε.Ε., να δούμε την εφαρμογή της “προγραμματικής ρήτρας νησιωτικότητας” και την θέσπιση μηχανισμών για καλύτερη νομοθέτηση, καλύτερη χρηματοδότηση και καλύτερη γνώση για τα νησιά. Αυτό άλλωστε είναι και το τρίπτυχο της κοινής μας διεκδίκησης ως νησιωτικά κράτη».

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι των “νησιωτικών επιμελητηρίων απ’ όλη την Ευρώπη, επικεντρώθηκαν στους τρόπους με τους οποίους τα νησιά – ως οι πλέον ευάλωτοι κρίκοι της ευρωπαϊκής “οικογένειας” – θα περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες λόγω της κλιματικής κρίσης, των γεωπολιτικών εξελίξεων και προκλήσεων, των πιέσεων της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας, της εποχικότητας, της μη επάρκειας σε υποδομές, και κυρίως πως θα διασφαλίσουν την οικονομική και κοινωνική τους αυτάρκεια και σταθερότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Στέφανος Γκίκας ανέδειξε το πρωτοπόρο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ελληνικό παράδειγμα “πολιτικών νησιωτικότητας”, όπως εφαρμόζεται μέσω του νόμου-πλαισίου 4832/21, για την “εθνική στρατηγική για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο”, που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, στάθηκε στον στρατηγικό ρόλο του δικτύου “INSULEUR”, καθώς ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση της νησιωτικής συνοχής, ενώ όπως τόνισε: «Ήδη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, θέτουν τη νησιωτικότητα στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με στοχευμένες πολιτικές, κατάλληλη χρηματοδότηση και θεσμική ενίσχυση, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα νησιά μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε!».

Μετά το τέλος των εργασιών του INSULEUR ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συναντήθηκε με τον νέο Πρόεδρο Γιάννη Ρούσσο και το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι κατά την θητεία τους, θα γίνουν άλματα για την ανάδειξη της “νησιωτικότητας” σε βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές εικόνες

12345

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις