Α. Συρίγος : Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

“Να θεωρούμε δεδομένες τις ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας, η ανησυχία είναι το τι θα κάνει επί του πεδίου με το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Αύγουστο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος. Όπως επισήμανε “τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Όσο για το αίτημά της για αποστρατικοποίηση σημείωσε πως η Τουρκία ζητάει αποστρατικοποίηση προσπαθώντας να συνθέσει ένα θολό τοπίο στο Αιγαίο και εκτίμησε πως “ο Ερντογάν παρότι θα ανεβάσει τους τόνους ενόψει εκλογών “δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, επιθυμεί επικοινωνιακού τύπου νίκες”. Ωστόσο επισήμανε πως “αυτά είναι μια λεπτή γραμμή. Μπορεί εύκολα να γίνει το λάθος”

“Ρητορικά θα επιμείνει στην αποστρατικοποίηση των νησιών ο Ερντογάν, είναι βασικό επιχείρημα της Τουρκίας, το πρωτοέθεσαν το 1957 σε σχέση με τη Λέρο, το ξαναέθεσαν το 1963 και το ξαναθέτουν από το 1974. Απλώς την τελευταία περίοδο είναι η αιχμή του δόρατός τους. Ρητορικά είναι βέβαιο ότι θα μείνει διότι τους βολεύει, καθώς δημιουργεί την εικόνα μίας χώρας (της Ελλάδας) η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι αυτή που ποδοπατά το διεθνές δίκαιο” σημείωσε ο κ. Συρίγος.

“Το θέμα της αποστρατικοποίησης, τους προσφέρει την εικόνα – όχι την ουσία – ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, άρα θα συνεχίσουν να το λένε ρητορικά” σημείωσε.

“Η ανησυχία είναι τι θα κάνουν επί του πεδίου. Επί του πεδίου υπάρχει το εξής δεδομένο. Μέσα στον Αύγουστο, θα είναι διαθέσιμο το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος που έχει η Τουρκία, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Το ερώτημα είναι τι θα το κάνουν. Λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβάνει περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα. Τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα” επισήμανε.

Όπως εκτίμησε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος “Ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, θα παίξει με το εθνικιστικό συναίσθημα. Υπάρχει ο κίνδυνος όσο πλησιάζουν οι εκλογές να ανεβάζει τους τόνους και να γίνεται πιο επιθετικός, όχι μόνο ρητορικά, αλλά και επί του πεδίου. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση στα ελληνοτουρκικά, σε ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν στις εκλογές, σημείωσε πως “Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, οπότε και ο όποιος επόμενος θα συνεχίσει την πολιτική Ερντογάν”

Στην Τουρκία η αντιπολίτευση ενώ διαφωνούν σε όλα τα θέματα με τον Ερντογάν, στα Ελληνοτουρκικά του επισημαίνουν πως “δεν είσαι αρκούντως επιθετικός με την Ελλάδα” ανέφερε.

Α. Συρίγος στην ΕΡΤ: Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΧ παρέσυρε Λιμενικό για να αποφύγει τον έλεγχο – Νοσηλεύεται με κάταγμα και εγκεφαλική κάκωση!

Στέλεχος του Λιμενικού Σώματος τραυματίστηκε σήμερα (8/1) στις 9 το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κατά την άφιξη του πλοίου της γραμμής Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη, όταν οδηγός αυτοκινήτου ΙΧ τον παρέσυρε προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο. Ο λιμενικός, χειριστής σκύλου Κ9, έκανε σήμα

Χούθι: Ανοικτή πληγή παρά τον περιορισμό των επιθέσεων

Ολοζώντανη παραμένει η απειλή των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης να επιφέρουν σημαντικό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία, παρά τη μείωση των πληγμάτων το τελευταίο διάστημα. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος καταγράφεται στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και στην άνοδο της

Αύξηση 149% στις τιμές ναύλων σε έναν χρόνο

Ιδιαίτερα υψηλούς ναύλους κατέγραψαν το 2024 οι κλάδοι μεταφοράς ξηρού φορτίου σε αντίθεση με τους ναυτιλιακούς κλάδους υγρού και αέριου φορτίου που είδαν τον μέσο ναύλο να μειώνεται σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons. Πάντως,

Περιορισμοί στη ναυτιλία και «Κέντρο Κυρώσεων»

Ίδρυση εποπτικού «Κέντρου Κυρώσεων» για την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της Μόσχας ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση με την επίκληση στοιχείων ότι, μέσω Ελλάδος, παραβιάζεται η πολιτική των «27» προς όφελος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική

Μετάβαση στο περιεχόμενο