Α. Συρίγος : Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

“Να θεωρούμε δεδομένες τις ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας, η ανησυχία είναι το τι θα κάνει επί του πεδίου με το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Αύγουστο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος. Όπως επισήμανε “τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Όσο για το αίτημά της για αποστρατικοποίηση σημείωσε πως η Τουρκία ζητάει αποστρατικοποίηση προσπαθώντας να συνθέσει ένα θολό τοπίο στο Αιγαίο και εκτίμησε πως “ο Ερντογάν παρότι θα ανεβάσει τους τόνους ενόψει εκλογών “δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, επιθυμεί επικοινωνιακού τύπου νίκες”. Ωστόσο επισήμανε πως “αυτά είναι μια λεπτή γραμμή. Μπορεί εύκολα να γίνει το λάθος”

“Ρητορικά θα επιμείνει στην αποστρατικοποίηση των νησιών ο Ερντογάν, είναι βασικό επιχείρημα της Τουρκίας, το πρωτοέθεσαν το 1957 σε σχέση με τη Λέρο, το ξαναέθεσαν το 1963 και το ξαναθέτουν από το 1974. Απλώς την τελευταία περίοδο είναι η αιχμή του δόρατός τους. Ρητορικά είναι βέβαιο ότι θα μείνει διότι τους βολεύει, καθώς δημιουργεί την εικόνα μίας χώρας (της Ελλάδας) η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι αυτή που ποδοπατά το διεθνές δίκαιο” σημείωσε ο κ. Συρίγος.

“Το θέμα της αποστρατικοποίησης, τους προσφέρει την εικόνα – όχι την ουσία – ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, άρα θα συνεχίσουν να το λένε ρητορικά” σημείωσε.

“Η ανησυχία είναι τι θα κάνουν επί του πεδίου. Επί του πεδίου υπάρχει το εξής δεδομένο. Μέσα στον Αύγουστο, θα είναι διαθέσιμο το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος που έχει η Τουρκία, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Το ερώτημα είναι τι θα το κάνουν. Λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβάνει περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα. Τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα” επισήμανε.

Όπως εκτίμησε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος “Ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, θα παίξει με το εθνικιστικό συναίσθημα. Υπάρχει ο κίνδυνος όσο πλησιάζουν οι εκλογές να ανεβάζει τους τόνους και να γίνεται πιο επιθετικός, όχι μόνο ρητορικά, αλλά και επί του πεδίου. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση στα ελληνοτουρκικά, σε ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν στις εκλογές, σημείωσε πως “Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, οπότε και ο όποιος επόμενος θα συνεχίσει την πολιτική Ερντογάν”

Στην Τουρκία η αντιπολίτευση ενώ διαφωνούν σε όλα τα θέματα με τον Ερντογάν, στα Ελληνοτουρκικά του επισημαίνουν πως “δεν είσαι αρκούντως επιθετικός με την Ελλάδα” ανέφερε.

Α. Συρίγος στην ΕΡΤ: Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχολή Αλεξιπτωτιστών: Απονομή πτυχίων και Διακριτικών Πτερυγίων σε Ευέλπιδες, ΣΜΥ και Οπλίτες

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα, σε Ευέλπιδες, σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) και σε Οπλίτες Θητείας της 2022 Β’ ΕΣΣΟ, οι

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα! Η Ελλάδα δέχθηκε άφθονο αμερικανικό υλικό που αντικατέστησε ρωσικής κατασκευής οπλισμό

Καμπάνες για Ελλάδα-Οι ΗΠΑ άδειασαν επιτυχώς τις αποθήκες όπλων των Ευρωπαίων λόγω Ουκρανίας και ξεπούλησαν οπλικά συστήματα πολλών δισ σε χώρες της ΕΕ Περίπου  10 ευρωπαϊκές χώρες παρείχαν στην Ουκρανία το 100% της υποσχεθείσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία

Στρατός Ξηράς: Στην τελική ευθεία η προμήθεια των πρώτων 7 ταχύπλοων σκαφών των ειδικών δυνάμεων

Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την οποία εξουσιοδοτείται ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της 1ης εκτελεστικής σύμβασης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πλαισίου για το Υποπρόγραμμα «Προμήθεια και εν Συνεχεία Υποστήριξη 41

Σκιάθος: Τα τελευταία λόγια του επιχειρηματία λίγο πριν αυτοκτονήσει – Νέα στοιχεία για τα οικονομικά προβλήματά του

Είχε εξαντλήσει κάθε διέξοδο στις πόρτες των τραπεζών, που άρχισαν να βγάζουν στο «σφυρί» την περιουσία του και φέρεται να απευθύνθηκε σε τοκογλύφο ο επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε στη Σκιάθο. Στο σημείωμα που άφησε ο επιχειρηματίας, ο οποίος κρεμάστηκε, κατονομάζει έναν