Α. Συρίγος : Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

“Να θεωρούμε δεδομένες τις ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας, η ανησυχία είναι το τι θα κάνει επί του πεδίου με το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Αύγουστο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος. Όπως επισήμανε “τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Όσο για το αίτημά της για αποστρατικοποίηση σημείωσε πως η Τουρκία ζητάει αποστρατικοποίηση προσπαθώντας να συνθέσει ένα θολό τοπίο στο Αιγαίο και εκτίμησε πως “ο Ερντογάν παρότι θα ανεβάσει τους τόνους ενόψει εκλογών “δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, επιθυμεί επικοινωνιακού τύπου νίκες”. Ωστόσο επισήμανε πως “αυτά είναι μια λεπτή γραμμή. Μπορεί εύκολα να γίνει το λάθος”

“Ρητορικά θα επιμείνει στην αποστρατικοποίηση των νησιών ο Ερντογάν, είναι βασικό επιχείρημα της Τουρκίας, το πρωτοέθεσαν το 1957 σε σχέση με τη Λέρο, το ξαναέθεσαν το 1963 και το ξαναθέτουν από το 1974. Απλώς την τελευταία περίοδο είναι η αιχμή του δόρατός τους. Ρητορικά είναι βέβαιο ότι θα μείνει διότι τους βολεύει, καθώς δημιουργεί την εικόνα μίας χώρας (της Ελλάδας) η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι αυτή που ποδοπατά το διεθνές δίκαιο” σημείωσε ο κ. Συρίγος.

“Το θέμα της αποστρατικοποίησης, τους προσφέρει την εικόνα – όχι την ουσία – ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, άρα θα συνεχίσουν να το λένε ρητορικά” σημείωσε.

“Η ανησυχία είναι τι θα κάνουν επί του πεδίου. Επί του πεδίου υπάρχει το εξής δεδομένο. Μέσα στον Αύγουστο, θα είναι διαθέσιμο το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος που έχει η Τουρκία, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Το ερώτημα είναι τι θα το κάνουν. Λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβάνει περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα. Τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα” επισήμανε.

Όπως εκτίμησε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος “Ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, θα παίξει με το εθνικιστικό συναίσθημα. Υπάρχει ο κίνδυνος όσο πλησιάζουν οι εκλογές να ανεβάζει τους τόνους και να γίνεται πιο επιθετικός, όχι μόνο ρητορικά, αλλά και επί του πεδίου. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση στα ελληνοτουρκικά, σε ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν στις εκλογές, σημείωσε πως “Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, οπότε και ο όποιος επόμενος θα συνεχίσει την πολιτική Ερντογάν”

Στην Τουρκία η αντιπολίτευση ενώ διαφωνούν σε όλα τα θέματα με τον Ερντογάν, στα Ελληνοτουρκικά του επισημαίνουν πως “δεν είσαι αρκούντως επιθετικός με την Ελλάδα” ανέφερε.

Α. Συρίγος στην ΕΡΤ: Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στην Αθήνα υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί

Η «Νέα Αριστερά» των «11» πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώθηκε το όνομα της νέας Κ.Ο.

 Τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση του κόσμου σ ‘αυτό «το πρώτο βήμα» της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11» βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοινώνοντας το όνομά της, «Νέα Αριστερά» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο.

Καλάθι των Χριστουγέννων μόνο με 6 προϊόντα – Εκτός κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Αντίστροφη μέτρηση και επίσημα για το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, το οποίο θα περιλαμβάνει μόλις 6 προϊόντα, όχι τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 13 Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (04/12).

Ιδού γιατί θησαυρίζουν οι τράπεζες: Δανείζουν με 6,39% και αποδίδουν στους καταθέτες μόλις 0,46%

Για άλλη μια φορά καταγράφεται αύξηση στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, με την κερδοφορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να καλπάζει μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ακριβού χρήματος στη ζώνη του ευρώ. Οι τράπεζες ετοιμάζονται να κλείσουν τη χρονιά με κέρδη

Μετάβαση στο περιεχόμενο