Α. Συρίγος : Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

“Να θεωρούμε δεδομένες τις ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας, η ανησυχία είναι το τι θα κάνει επί του πεδίου με το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Αύγουστο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι”, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος. Όπως επισήμανε “τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Όσο για το αίτημά της για αποστρατικοποίηση σημείωσε πως η Τουρκία ζητάει αποστρατικοποίηση προσπαθώντας να συνθέσει ένα θολό τοπίο στο Αιγαίο και εκτίμησε πως “ο Ερντογάν παρότι θα ανεβάσει τους τόνους ενόψει εκλογών “δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, επιθυμεί επικοινωνιακού τύπου νίκες”. Ωστόσο επισήμανε πως “αυτά είναι μια λεπτή γραμμή. Μπορεί εύκολα να γίνει το λάθος”

“Ρητορικά θα επιμείνει στην αποστρατικοποίηση των νησιών ο Ερντογάν, είναι βασικό επιχείρημα της Τουρκίας, το πρωτοέθεσαν το 1957 σε σχέση με τη Λέρο, το ξαναέθεσαν το 1963 και το ξαναθέτουν από το 1974. Απλώς την τελευταία περίοδο είναι η αιχμή του δόρατός τους. Ρητορικά είναι βέβαιο ότι θα μείνει διότι τους βολεύει, καθώς δημιουργεί την εικόνα μίας χώρας (της Ελλάδας) η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι αυτή που ποδοπατά το διεθνές δίκαιο” σημείωσε ο κ. Συρίγος.

“Το θέμα της αποστρατικοποίησης, τους προσφέρει την εικόνα – όχι την ουσία – ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, άρα θα συνεχίσουν να το λένε ρητορικά” σημείωσε.

“Η ανησυχία είναι τι θα κάνουν επί του πεδίου. Επί του πεδίου υπάρχει το εξής δεδομένο. Μέσα στον Αύγουστο, θα είναι διαθέσιμο το τέταρτο γεωτρητικό σκάφος που έχει η Τουρκία, το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Το ερώτημα είναι τι θα το κάνουν. Λένε ότι θα το στείλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβάνει περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα. Τα πράγματα αλλάζουν εάν θα το στείλουν στην Κύπρο και πολύ περισσότερο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα” επισήμανε.

Όπως εκτίμησε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος “Ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, θα παίξει με το εθνικιστικό συναίσθημα. Υπάρχει ο κίνδυνος όσο πλησιάζουν οι εκλογές να ανεβάζει τους τόνους και να γίνεται πιο επιθετικός, όχι μόνο ρητορικά, αλλά και επί του πεδίου. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες.

Για το κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση στα ελληνοτουρκικά, σε ενδεχόμενη ήττα του Ερντογάν στις εκλογές, σημείωσε πως “Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, οπότε και ο όποιος επόμενος θα συνεχίσει την πολιτική Ερντογάν”

Στην Τουρκία η αντιπολίτευση ενώ διαφωνούν σε όλα τα θέματα με τον Ερντογάν, στα Ελληνοτουρκικά του επισημαίνουν πως “δεν είσαι αρκούντως επιθετικός με την Ελλάδα” ανέφερε.

Α. Συρίγος στην ΕΡΤ: Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο, αλλά επικοινωνιακού τύπου νίκες

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Τρεις ανήλικοι διακινητές ανάμεσα στους συλληφθέντες για τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών

Σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις προχώρησε το λιμενικό, για τη διακίνηση μεταναστών που έφτασαν στα νότια της Κρήτης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τους τρεις συλληφθέντες να είναι ανήλικοι. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον εντοπισμό και διάσωση 25 αλλοδαπών νότια της Γαύδου την

Ανδρουλάκης: Η ισχυρή ναυτιλία ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας

Τη Διεθνή Έκθεση Ναυτιλίας «Ποσειδώνια» επισκέφθηκε σήμερα (3/6) ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου σε δηλώσεις του ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για τη διεθνή παρουσία της χώρας. Όπως τόνισε, για το ΠΑΣΟΚ, η ισχυρή ναυτιλία συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας σε παγκόσμιο

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και HD Hyundai Heavy Industries υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για σκάφη επιφανείας

Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού κατασκευή σκαφών επιφανείας για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος υπέγραψαν σήμερα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2026, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η HD Hyundai Heavy Industries. Το μνημόνιο

«Deniz Kurdu 2026»: Σε εγρήγορση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας

*του Κώστα Σαρικά Η έναρξη της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu II/2026» που έχει προγραμματιστεί για αύριο 4 Ιουνίου βρίσκει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει σταδιακά τη ρητορική και τις κινήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική