Πώς η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας αυξάνει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Σε κερδοφόρες θάλασσες εισέρχονται τα δεξαμενόπλοια μετά το άνοιγμα της Κίνας και την αύξηση εισαγωγών πετρελαίου – Η στάση ΗΠΑ, Κίνα, Ινδίας, Ρωσίας και Βραζιλίας

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η Κίνα έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς και τα lockdown για την COVID 19, διατηρώντας ωστόσο τη μηδενική πολιτική κρουσμάτων. Τα πρώτα θετικά σημάδια για την οικονομία είναι ήδη εμφανή.

«Ο Caixin China General Manufacturing PMI ανέβηκε στο 51,7 τον Ιούνιο του 2022 από 48,1 τον Μάιο, υψηλότερο από τις προβλέψεις της αγοράς για 50,1. Είναι η πρώτη επέκταση της εργοστασιακής δραστηριότητας από τον Φεβρουάριο και με τον πιο απότομο ρυθμό από τον Μάιο του 2021, εν μέσω χαλάρωσης του περιορισμού και των μέτρων ελέγχου της COVID-19» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

«Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας έχει επίσης πυροδοτήσει τη ζήτηση των διυλιστηρίων της για αργό πετρέλαιο. Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κυκλοφόρησε 385,26 εκατομμύρια βαρέλια εισαγωγών αργού σε 35 ανεξάρτητα και μη μεγάλα κρατικά διυλιστήρια μέσα στο 2022, σχεδόν 50% υψηλότερα από τα 258,15 εκατομμύρια βαρέλια που κατανεμήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο για το 2021». Στη συνέχεια κάνουν αναφορά και σε άλλες χώρες που επηρεάζουν την εικόνα:

«Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου. Η Ινδία, επίσης πιθανώς επωφελούμενη από τη μεγάλη έκπτωση που προσφέρει το ρωσικό αργό, αύξησε τις θαλάσσιες εισαγωγές κατά περίπου 18% σε ετήσια βάση. Όμως δεν είναι μόνο οι εισαγωγές αργού πετρελαίου που έχουν αυξηθεί. Οι εισαγωγές βενζίνης πρόκειται να αυξηθούν σε περίπου 37.000 βαρέλια την ημέρα έως τα μέσα του Ιουλίου, υψηλό 8 μηνών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς, και αναμένεται να εκτιναχθούν στο υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020, περίπου στα 69.000 βαρέλια την ημέρα την περίοδο».

Μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης αργού πετρελαίου και προϊόντων και των υψηλών τιμών τους που δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις στην πλειονότητα των παγκόσμιων οικονομιών, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν στις 30 Ιουνίου να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στα σχέδιά τους για ονομαστική αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

«Είναι περισσότερο από προφανές ότι ο ΟΠΕΚ θα τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία για τις αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να λήξει. Ως εκ τούτου, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να διατηρούνται πολύ πάνω από τα 100 USD ανά βαρέλι, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI γύρω στα 108 USD και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σχεδόν στα 112,5 USD» επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές και καταλήγουν στη διαπίστωση ότι η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων επωφελείται από την όλη κατάσταση.

«Οι νέες θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές που δημιουργήθηκαν μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία έχουν προσθέσει τονομίλια και η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και προϊόντων ευνοεί το θαλάσσιο εμπόριο. Καθώς οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξάνονται και το αργό της Βραζιλίας ρέει στην Ευρώπη σε υψηλούς αριθμούς (πάνω από 500.000 βαρέλια την ημέρα, σχεδόν 2,8 φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο του 2021), τα δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax και Aframax βλέπουν τα κέρδη τους να κινούνται ανοδικά μέρα με τη μέρα» και προσθέτουν:

«Εν τω μεταξύ, πηγές των αγορών προβλέπουν ότι οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ από τον Κόλπο του Μεξικού φθάνουν σε νέα υψηλά ρεκόρ με εξαγωγές άνω των 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, υψηλότερες από το ορόσημο των 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών το δεύτερο τρίμηνο του 2020».

Οι αυξανόμενες εξαγωγές από τον Κόλπο του Μεξικού και τα υψηλά επίπεδα φορτίου που σημειώθηκαν στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής από την επαναλειτουργία της Κίνας πιθανότατα θα ωθήσουν τους ναύλους των υπερ δεξαμενόπλοιων VLCC σε πιο υγιή κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τα ναύλα θετικό πρόσημο για πρώτη φορά, αφού έπεσαν κάτω από το 0 USD στα μέσα Ιανουαρίου 2021 και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες «έμπαιναν μέσα» από τότε σε κάθε ταξίδι.

Τον Ιούνιο του 2022, τα ναύλα για VLCC πραγματοποίησαν σημαντική ανοδική πορεία της τάξης του 30%, από -32.969 USD σε -22.707 USD.

Οι δείκτες της ναυλαγοράς δεξαμενόπλοιων σημείωσαν άνοδο περίπου 12% τον περασμένο μήνα και τα θεμελιώδη μεγέθη δημιουργούν μια αισιόδοξη αίσθηση, παρά την πτώση BCTI κατά 8% σε ετήσια βάση. Ο BDTI ωστόσο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων και έκλεισε την εβδομάδα στις 1.224 μονάδες.

Tον περασμένο μήνα, ο BDI έχασε περίπου 16%. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 19% & 20% των BCI & BHSI αντίστοιχα. Tον περασμένο μήνα, ο BDI έχασε περίπου 16%. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 19% του BCI.

Παρόλο που ο τομέας των Supramax έχει χάσει περίπου 15% εκατ. ευρώ, πληρώνει περισσότερα σε σύγκριση με τους άλλους τύπους φορτηγών πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, την 1η Ιουλίου ο μέσος όρος για το BSI ήταν 25.192 δολάρια, ήτοι 5.447 δολάρια/ημέρα περισσότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο δρομολογίων BCI.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Πώς η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας αυξάνει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενισχύει την «ΕΛ.ΑΣ.» με 45 νέα αστυνομικά οχήματα πομποδέκτες και ραντάρ

Με 45 νέα αστυνομικά οχήματα εξοπλίζονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μετέβη σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Προστασίας του

Στο ΥΠΕΘΑ για το ΜΤΝ η ΕΑΑΛΣ

Μολονότι ήταν εν γνώσει της ΕΑΑΛΣ η απουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια στο εξωτερικό, κλιμάκιο αυτής αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο Ι. Καραγεωργόπουλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου, μετέβη στις 30/11/2023 στο Πεντάγωνο όπου

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Μετάβαση στο περιεχόμενο