Αυτοί είναι οι 21 νέοι Αρεοπαγίτες και οι 7 νέοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου

Σε συνεδρίασή του, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προχώρησε σε προαγωγές 28 δικαστικών λειτουργών και συγκεκριμένα επέλεξε 21 προέδρους Εφετών που προήχθησαν σε αρεοπαγίτες και 7 Εισαγγελείς Εφετών που προάγονται στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Είχε προηγηθεί η αιχμηρή ανακοίνωση της ΕνΔΕ, που απαντούσε σε δημοσιεύματα σε αναφορές περί “κομματικών” προαγωγών δικαστικών λειτουργών, καθώς αυτές έγιναν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές δηλώνοντας πως πρόκειται για “έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες και αποτελεί συνέχεια αποδοκιμαστέων από το Δικαστικό Σώμα αντιλήψεων ‘περί διορισμού δικών μας Δικαστών”.

Μεταξύ των επιλογών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου βρίσκονται ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ, η Μαρία Γκανέ, νυν προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών και ο Χρήστος Μπαρδάκης, επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Ειδικότερα, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης 21 πρόεδροι Εφετών προήχθησαν σε αρεοπαγίτες. Οι νέοι αρεοπαγίτες είναι:

1. ΤΖΟΥΓΚΑΡΑΚΗ ΜΕΡΟΠΗ

2. ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

3. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

4. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

5. ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗ ΝΙΚΗ

6. ΜΗΛΙΩΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

7. ΤΖΕΛΕΠΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

8. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

9. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

10. ΠΕΤΣΑΛΗ ΜΑΡΙΑ

11. ΚΟΛΕΣΗ ΕΡΑΤΩ

12. ΛΙΟΥΛΗ ΕΡΑΣΜΙΑ

13. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΖΩΗ

14. ΖΑΡΧΑΝΗ ΒΑΙΑ

15. ΛΙΑΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

16. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

17. ΜΠΛΕΤΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

18. ΓΙΑΡΕΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

19. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

20. ΝΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

21. ΒΑΣΙΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Οι Εισαγγελείς Εφετών που προάγονται στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι :

1. ΓΚΑΝΕ ΜΑΡΙΑ

2. ΣΚΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

3. ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

4. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

5. ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

6. ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ

7. ΚΟΝΤΑΚΤΣΗ ΕΛΕΝΗ

Η ανακοίνωση- καταπέλτης της ΕνΔΕ

Σε μία ανακοίνωση-καταπέλτη προχώρησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε “προαγωγές Δικαστών με χρώμα;” μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

“Η αναφορά περί ‘κομματικοποίησης’ της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας των προαγωγών των Δικαστικών Λειτουργών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, μίας κομβικής για την υπηρεσιακή κατάσταση των Λειτουργών της Δικαιοσύνης διαδικασίας, δέκα ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, δηλώνει την έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες και αποτελεί συνέχεια αποδοκιμαστέων από το Δικαστικό Σώμα αντιλήψεων ‘περί διορισμού δικών μας Δικαστών’” ανέφερε.

Σύμφωνα με την ΕνΔΕ “οι τοποθετήσεις αυτές νομιμοποιούν την αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική ρητορεία, ότι όποιος ελέγχει την εκτελεστική εξουσία ελέγχει τα πάντα και επομένως οι προαγωγές είναι ‘κομματικές’, παραγνωρίζοντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών”.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕνΔΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα “να προασπίσουν τη θεσμική λειτουργία της συντεταγμένης Δημοκρατίας μας, η οποία κινδυνεύει από τέτοιες αντιλήψεις, οι οποίες, στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, προσβάλουν ευθέως την προσωπική Ανεξαρτησία του Έλληνα Δικαστή και ολόκληρο το Δικαστικό Σώμα”.

Δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, “πρώτη φορά στη μεταπολίτευση γίνεται τέτοια προσπάθεια αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης σε εσωτερικό επίπεδο προαγωγών και κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανεξαρτησία του θεσμού”.

Για το λόγο αυτό, η ΕνΔΕ:

– διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι η εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητη

– αποκρούει επικίνδυνες παρεμβάσεις, οι οποίες, μέσα στην προεκλογική περίοδο, έχουν ως προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων με τίμημα τη στοχευμένη απαξίωση των Θεσμών.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» στη Νίσυρο, στην Τήλο, στην Χάλκη, στην Θύμαινα και στους Φούρνους

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι 2 προγραμματισμένες αποστολές για το Α΄ εξάμηνο του 2023, του πολυμελούς διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το Έτος 2023

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και

Εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία(φωτο)

Από την Τρίτη 09 έως την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν στην

Καθρεφτάκια στους… ιθαγενείς

Οι Ισπανοί κονκισταδόρες, οι κατακτητές της Νότιας Αμερικής, με μπιχλιμπίδια ευτελούς αξίας, με τα όπλα και το αδήριτο πάθος τους για χρυσάφι παραπλάνησαν και τελικά εξόντωσαν έναν πολιτισμό που βρεχόταν από δυο ωκεανούς… Οι Έλληνες πολιτικοί, με παραμύθια, προεκλογικά δώρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο