Αυτοψία στις ιταλικές FREMM – Τι είδαν τα στελέχη του Π.Ν.

«Γνωρίζουμε καλά τη συγκεκριμένη φρεγάτα, αλλά σήμερα ήταν μια ευκαιρία να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά», αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», σημειώνοντας πως βασικός στόχος της διαδικασίας ήταν να επικοινωνηθεί εκ νέου το ελληνικό ενδιαφέρον

Την υποψήφια για ένταξη στον ελληνικό στόλο επιφανείαςιταλική φρεγάτα Carlo Bergamini, επισκέφθηκαν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η εν πλω αυτοψία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας κατά την αναχώρηση του πολεμικού πλοίου από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Η ιταλική FREMM, η πρώτη της κλάσης «Bergamini», είναι ένα από τα δύο πλοία που επιθυμεί να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο δεν θα είναι διαθέσιμη πριν από τα τέλη της δεκαετίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η σημερινή αυτοψία χαρακτηρίζεται μια «τυπική» διαδικασία, με βασικό στόχο να επικοινωνηθεί εκ νέου το ελληνικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, μέχρι την αποδέσμευσή της από το ιταλικό ναυτικό, η κατάσταση της φρεγάτας και των συστημάτων της θα μεταβληθεί σημαντικά.

Αυτοψία στις ιταλικές FREMM – Τι είδαν τα στελέχη του Π.Ν.-1

Τι είδε το Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα του πολυπληθούς κλιμακίου περιορίστηκε στην εξωτερική επιθεώρηση και την κατάσταση ορισμένων βασικών συστημάτων. Οι Ελληνες αξιωματικοί ξεναγήθηκαν στο κατάστρωμα, τη γέφυρα, το μηχανοστάσιο, τους χώρους ενδιαίτησης και το κέντρο επιχειρήσεων της «Carlo Bergamini». Εστίασαν, δηλαδή, στη γενική εικόνα της φρεγάτας, το προωστήριο σκεύος, τις επικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα και ενημερώθηκαν για τον οπλισμό που φέρει το πλοίο. «Γνωρίζουμε καλά τη συγκεκριμένη φρεγάτα, αλλά σήμερα ήταν μια ευκαιρία να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά», αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Κ».

 

Ωστόσο, κανείς δεν έγινε πολύ σοφότερος κατά την αυτοψία διότι κρίσιμα συστήματα όπως η απόδοση του ραντάρ σε πλήρη λειτουργία και το ανθυποβρυχιακό σόναρ δεν τέθηκαν σε λειτουργία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, σημαντικά προβλήματα δεν εντοπίστηκαν. Τα συμπεράσματα από τον σύντομο πλου του ελληνικού κλιμακίου θα αποτυπωθούν σε αναφορές, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην αιτιολογική έκθεση που θα ετοιμάσει το επιτελείο και θα παραδώσει στην ηγεσία. Σε λίγους μήνες θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση της δεύτερης ιταλικής FREMM, της Virginio Fasan, και τα συμπεράσματα από τις δύο αυτοψίες θα συμπεριληφθούν στο μνημόνιο κατανόησης που θα υπογράψουν Αθήνα και Ρώμη. Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, θέλει να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για απόκτηση ακόμη δύο ιταλικών FREMM στα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας.

Αυτοψία στις ιταλικές FREMM – Τι είδαν τα στελέχη του Π.Ν.-2

Επιχειρησιακή αξία

Οι Ελληνες επιτελείς γνωρίζουν καλά τις δύο ιταλικές FREMM καθώς αμφότερες έχουν διατελέσει πλοία διοίκησης της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα και θεωρούνται «πολυταξιδεμένα» πλοία με σημαντική επιχειρησιακή δράση. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, σημειώνουν αρμόδιες πηγές του ναυτικού επιτελείου, καθώς σημαίνει ότι τα πλοία είναι δοκιμασμένα σε δύσκολες συνθήκες και άρα ικανά να ανταποκριθούν. Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι Ιταλοί διαθέτουν σημαντική ναυπηγική βιομηχανία και έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν τόσο την υπερκατασκευή όσο και τα συστήματα των πλοίων.

Οι δύο FREMM είναι πολύ νεότερες από όλες τις ελληνικές μονάδες επιφανείας που υπηρετούν αυτή τη στιγμή και με μόλις 15 χρόνια στις θάλασσες, είναι σημαντικά νεότερες από τις φρεγάτες S που θα αντικαταστήσουν. Η τιμή τους είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει τα 480 εκατ. ευρώ καθώς θα απαιτηθούν μετατροπές, οπλισμός, υποστήριξη, εκπαίδευση και άλλες εργασίες, αλλά ακόμη και έτσι, η απόκτησή τους χαρακτηρίζεται «ευκαιρία» για το Πολεμικό Ναυτικό. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια, η Αθήνα είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τύπο φρεγάτας, ενώ είναι γεγονός πως η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων δεν διαθέτει πολλές επιλογές.

Αυτοψία στις ιταλικές FREMM – Τι είδαν τα στελέχη του Π.Ν.-3

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν στελέχη του ΓΕΝ, τα πλοία έχουν δικτυοκεντρικές ικανότητες, άρα θα συνεργάζονται με τις φρεγάτες FDI, τα ελικόπτερα ROMEO, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλες πλατφόρμες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, θα φέρουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 και βλήματα επιφανείας Exocet, γεγονός που τις κατατάσσει, μαζί με τις FDI, στα ισχυρότερα πλοία του ελληνικού στόλου, από άποψη ισχύος πυρός.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις