Αυξήσεις στα μερίσματα των αποστράτων

Καταργείται από τα μερίσματα 120.000 αποστράτων η αντισυνταγματική περικοπή του Νόμου 4093 (άρθρο 35) με νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η κατάργηση έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022.  Αυτό σημαίνει ότι αν η διάταξη εφαρμοστεί από 1ης/1/2023 οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς, Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού θα λάβουν αναδρομικά 12 μηνών από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στο διάστημα 1ης/1/2022 ως 31/12/2022.  Αν η διάταξη εφαρμοστεί αργότερα (π.χ. Φεβρουάριο, Μάρτιο κ.λπ.), θα είναι περισσότερα και τα αναδρομικά.

Το όφελος

Οι αυξήσεις που θα έχουν οι απόστρατοι στα μηνιαία μερίσματά τους διαμορφώνονται ανάλογα με το ποσό μερίσματος, το βαθμό και το ποσοστό μείωσης που έχουν από το Νόμο 4093 ως εξής:

 • Από 10 ευρώ μέχρι 75 ευρώ το μήνα για τα μερίσματα και το βοήθημα (ΕΚΟΕΜΣ) του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
 • Από 12 ευρώ ως 87 ευρώ το μήνα για τα μερίσματα και το ειδικό βοήθημα του (ΕΚΟΕΜΝ) Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
 • Από 14 ευρώ ως 89 ευρώ το μήνα για τα μερίσματα και το αντίστοιχο βοήθημα (ΕΚΟΕΜΑ) του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας.

Εφαρμογή

Το πράσινο φως για να σταματήσει να επιβάλλεται η μείωση του Νόμου 4093 στα μερίσματα των αποστράτων άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το γεγονός ότι στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρήθηκαν οι «κοινωνικοί πόροι» που προέρχονται από τις εξοπλιστικές δαπάνες.  Η μείωση του Νόμου 4093/2012 επιβάλλεται με κριτήριο το άθροισμα των συνταξιοδοτικών παροχών που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από κύρια σύνταξη, επικουρική, μερίσματα ως εξής:

 • Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 1.000 ως 1.500 ευρώ η μείωση είναι 5%.
 • Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 1.500,01 ως 2.000 ευρώ η μείωση είναι 10%.
 • Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 2.000,01 ως 3.000 ευρώ η μείωση είναι 15%.
 • Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 3.000,01 ευρώ και άνω η μείωση είναι 20%.

Το άθροισμα συντάξεων που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του Νόμου 4093 είναι αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των κρατήσεων που έχουν προηγηθεί (εν προκειμένω μετά την ΕΑΣ και μετά τις μειώσεις πάνω από τα 1.200 και πάνω από τα 1.300 ευρώ στις κύριες συντάξεις).

Στην πράξη…

Για παράδειγμα:

 1. Απόστρατος Στρατού Ξηράς με μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ 380 ευρώ έχει κράτηση στα μερίσματα 57 ευρώ και παίρνει 323 ευρώ.  Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα θα επανέλθει στα 380 ευρώ (έμμεση αύξηση κατά 57 ευρώ), ενώ μέχρι στιγμής δικαιούται αναδρομικά 684 ευρώ.
 1. Απόστρατος Στρατού Ξηράς με αρχικό μέρισμα 280 ευρώ από μέρισμα και ΕΚΟΕΜΣ έχει μείωση 10% από το Νόμο 4093 και παίρνει 252 ευρώ.  Με την κατάργηση της κράτησης θα έχει έμμεση αύξηση κατά 28 ευρώ, το μέρισμα θα επανέλθει στα 280 ευρώ και μέχρι στιγμής έχει λαμβάνειν αναδρομικά 336 ευρώ.
 1. Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας με μερίσματα ΜΤΑ και ΕΚΟΕΜΑ 480 ευρώ έχει κράτηση στα μερίσματα σε ποσοστό 15%, δηλαδή μείωση 72 ευρώ και παίρνει 408 ευρώ.  Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα θα επανέλθει στα 480 ευρώ (έμμεση αύξηση κατά 72 ευρώ), ενώ δικαιούται αναδρομικά 864 ευρώ.

Προσοχή:  Οι στρατιωτικοί που αποχωρούν από το 2019 δεν έχουν τη μείωση του Ν. 4093 στα μερίσματα γιατί προβλέφθηκε άλλος τρόπος υπολογισμού χωρίς την περικοπή.  Επομένως τα οφέλη είναι για τους παλαιούς αποστράτους που είναι και οι περισσότεροι και οι οποίοι θα έχουν μόνιμη κατάργηση της μείωσης του Νόμου 4093 από τα μερίσματα που λαμβάνουν.

Έξτρα παροχές και άτοκα δάνεια

Με το νομοσχέδιο προσαυξάνονται μερίσματα για αποστράτους του ΜΤΣ ως εξής (άρθρο 30):

 • κατά 10 μερίδια στους διατελέσαντες Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ,
 • κατά 8 μερίδια στους διατελέσαντες Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.,
 • κατά 6 μερίδια στους αποστρατευομένους με βαθμό Αντιστράτηγου,
 • κατά 5 μερίδια στους αποστρατευομένους με βαθμό Υποστράτηγου,
 • κατά 4 μερίδια στους αποστρατευομένους με βαθμό Ταξιάρχου.

Έκτακτο μέρισμα

Προβλέπεται ακόμη η χορήγηση έκτακτου μερίσματος στους αποστράτους του Στρατού Ξηράς (άρθρο 31) με απόφαση της Διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, εάν προκύπτει πλεόνασμα εσόδων, ενώ συστήνεται Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Στρατού Ξηράς (ΕΛΠΣΞ) για το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων με σκοπό την παροχή βοηθήματος για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, εξόδων κηδείας, έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων για κάλυψη αναγκών υγείας, εξόδων παιδικών κατασκηνώσεων, εξόδων δικηγορικής αμοιβής, αλλά και άτοκα δάνεια για έκτακτες ανάγκες.  Πόροι του φορέα είναι μηνιαία εισφορά 0,3% επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου και 3% επί της καταβαλλόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εξωτερικού, καθώς και δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα και κάθε άλλη παροχή στο ΜΤΣ που λαμβάνει χώρα προς ενίσχυση του ΕΛΠΣΞ.

Το κέρδος στα μερίσματα από την κατάργηση μειώσεων 5%, 10% και 15% του Νόμου 4093:

.com/img/a/

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Εργασίας: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα – Τι ισχύει

Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα, που αναμένεται να επικρατήσει από την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής

Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς για επτά περιφέρειες της χώρας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ

Κικίλιας: Επικίνδυνες οι καιρικές συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς, το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

Για καιρικές συνθήκες που συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση πυρκαγιών, έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Όπως σημείωσε, αύριο, Τρίτη, οι περιοχές Αττική, Ροδόπη, Λέσβος, Χίος, τα Ψαρά, η

Τι αλλάζει στον κόσμο με την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, περιστοιχισμένου από τους ανάστατους σωματοφύλακες του, να υψώνει τη γροθιά με αίματα στο πρόσωπο, έχοντας στο φόντο την αστερόεσσα, προορίζεται να περάσει στις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας του φωτορεπορτάζ. Το ότι ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της

Μετάβαση στο περιεχόμενο