Αύξηση 1.600% στα ναύλα έφεραν οι “αυτό-ακυρώσεις” σε ρωσικό πετρέλαιο

 

Η αποφυγή του ρωσικού πετρελαίου αύξησε θεαματικά τα ασφάλιστρα σε όσους τολμηρούς έμπορους και πλοιοκτήτες είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο και να μεταφέρουν ρωσικό αργό, εν μέσω ενός ακαθόριστου και εξελισσόμενου συνονθυλεύματος οικονομικών, ναυτιλιακών και τραπεζικών κυρώσεων.

Ο ασαφής και περίπλοκος γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει περισσότερο τις εξαγωγές αργού, ενώ συνεχίζονται οι αποστολές ντίζελ.

Τα ναύλα για 100.000 τόνους ρωσικού αργού από τα λιμάνια της Βαλτικής σε διυλιστήρια στη βορειοδυτική Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 1.600% στα 240.000 δολάρια ημερησίως, έναντι 13.500 δολαρίων στις 4 Φεβρουαρίου, καθώς οι πλοιοκτήτες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη αναταραχή στις θαλάσσιες συναλλαγές ενεργειακών εμπορευμάτων από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές της Lloyds’ list.
Τα αυξανόμενα ποσοστά αποκαλύπτουν την απροθυμία πολλών πλοιοκτητών να φορτώσουν ρωσικό πετρέλαιο καθώς επαναξιολογούν τη συμμόρφωση και τον κίνδυνο έναντι των οικονομικών, νομικών, τραπεζικών και ναυτιλιακών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις σε πλοία με σημαία Ρωσίας και συνδεδεμένα πλοία, επηρεάζοντας περίπου 430 πλοία διεθνούς εμπορίου. Ο Καναδάς έχει επίσης απαγορεύσει τα ρωσικά φορτία πετρελαίου, ενώ ένα ευρωπαϊκό ψήφισμα που εκκρεμεί στοχεύει πλοία που προηγουμένως έπλεαν σε ρωσικά λιμάνια.

Τα ναύλα για τα δεξαμενόπλοια τύπου suezmax (μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με χωρητικότητα μεταξύ 120.000 και 200.000 νεκρού βάρους dwt) από την Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο κέρδισαν 800% σε οκτώ ημέρες για να φτάσουν σχεδόν τα 150.000 δολάρια ημερησίως στις 4 Μαρτίου, από την ζημιογόνα περίοδο -2.320 δολάρια την ημέρα πριν από την εισβολή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Baltic Exchange.

Ενώ η χαλάρωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να καταλύσει τις αγορές των δεξαμενόπλοιων και του πετρελαίου, μια κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια και να διατηρήσει τους ακριβούς ναύλους των δεξαμενόπλοιων

Το αργό και το μαζούτ από τη Ρωσία φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από την αβεβαιότητα, ενώ οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων με προορισμό την Ευρώπη εξακολουθούν να φορτώνονται και να πλέουν.

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες καθώς τα περισσότερα φορτία που βρίσκονται ήδη εν πλω είχαν πωληθεί ή φορτώθηκαν πριν από την ρωσική εισβολή.

Το αν οι πλοιοκτήτες και οι έμποροι θα αγόραζαν φορτία που θα ήταν έτοιμα για εξαγωγή από τις 10 Μαρτίου και μετά υπό αυτές τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες παραμένει ακόμα ασαφές.

Της Αναστασίας Βαμβακά

Αύξηση 1.600% στα ναύλα έφεραν οι “αυτό-ακυρώσεις” σε ρωσικό πετρέλαιο

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο