Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Κύμα επιστροφής και για συνταξιούχους ναυτικούς ● Παρά το γεγονός ότι το ναυτικό επάγγελμα παραμένει «ανδροκρατούμενο», η γυναικεία απασχόληση συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή αυξητική τάση καθώς το 2023 οι γυναίκες ναυτικοί εκπροσωπούσαν το 7,1% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα (1.838 άτομα), υπερβαίνοντας σημαντικά τον διεθνή και ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε στους 25.540, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022. Ειδικά η συμμετοχή των νέων ηλικίας 18-30 ετών στην εγγεγραμμένη ναυτική απασχόληση παρουσίασε το 2023 αύξηση 4% σε σχέση με το 2022.

Παρά το γεγονός ότι το ναυτικό επάγγελμα παραμένει «ανδροκρατούμενο», η γυναικεία απασχόληση συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή αυξητική τάση. Το 2023 οι γυναίκες ναυτικοί εκπροσωπούσαν το 7,1% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα, υπερβαίνοντας σημαντικά τον διεθνή και ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,2% για το 2021 και 2,4% για το 2022, αντίστοιχα). Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων γυναικών ναυτικών για το 2023 ανήλθε στις 1.838, σημειώνοντας αύξηση 13,5% σε σχέση με το 2022. Βασικό χαρακτηριστικό του εγγεγραμμένου γυναικείου ναυτικού δυναμικού είναι ότι στη μεγάλη του πλειονότητα απασχολείται στην ευρύτερη κατηγορία των επιβατηγών (66,3% το 2023), ωστόσο αξιόλογη αύξηση της γυναικείας απασχόλησης παρατηρήθηκε το 2023 και στην κατηγορία των δεξαμενόπλοιων (αύξηση 13% σε σχέση με το 2022).

Eιδικότητες

Οι πολυπληθέστερες ειδικότητες ναυτολόγησης το 2023 ήταν οι ειδικότητες του πλοιάρχου και του ανθυποπλοιάρχου στους αξιωματικούς πληρώματος, ενώ στα κατώτερα πληρώματα οι ειδικότητες του ναύτη και του θαλαμηπόλου. Το 2023 χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση των αιτήσεων επανάληψης ναυτικού επαγγέλματος που υποβλήθηκαν από συνταξιούχους ναυτικούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας (103 αιτήσεις το 2023 έναντι 72 το 2022, δηλαδή αύξηση 43%).

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στη 2η ετήσια έκθεση του ΝΑΤ για τη ναυτική απασχόληση, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια» από τον επιστημονικό υπεύθυνο της έκθεσης, τον καθηγητή Γαβριήλ Αμίτση, διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο κ. Αμίτσης σημείωσε ότι «η 2η έκθεση προχωρεί σε μια περισσότερο συνθετική παρουσίαση του προφίλ και των χαρακτηριστικών της ναυτικής απασχόλησης στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας παράλληλα τις κύριες προκλήσεις για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων της ελληνικής ναυτιλίας σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας».

Ο διοικητής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, τόνισε ότι η έκθεση του ΝΑΤ εισφέρει στην ελληνική ναυτιλία κρίσιμα στατιστικά δεδομένα, που είναι τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη διπλού σκοπού, τόσο για τη βέλτιστη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της ελληνικής ναυτιλίας, όσο και για την την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ενώ υποστήριξε ότι «με αξιόπιστα εργαλεία όπως η έκθεση για τη ναυτική απασχόληση, το ΝΑΤ μπορεί να παίξει έναν συντονιστικό ρόλο ή αλλιώς τον ρόλο του ενεργού συνδέσμου μεταξύ αυτών των φορέων και των παραγόντων, που έχουμε την τύχη να ποδηγετούν σήμερα την ελληνική ναυτιλία, προκειμένου συντονισμένα να υπηρετήσουμε το κοινό μας όραμα και τον εθνικό μας στόχο: να φέρουμε περισσότερα Ελληνόπουλα στο ναυτικό επάγγελμα».

Την έκθεση προλόγισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έκανε λόγο για «τη δημιουργία ενός ακόμα εργαλείου-σημείου αναφοράς για την ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος».

Ευκαιρίες

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η συμμετοχή των νέων δεν έχει φτάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό και οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στο ναυτικό επάγγελμα.

«Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων μας και κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου στον χώρο της ναυτιλίας. Πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα σε νέους και γυναίκες για να «βουτήξουν» στο ναυτικό επάγγελμα που έχει σημαντικές προοπτικές», πρόσθεσε.

Ως βασικές προκλήσεις ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων της ελληνικής ναυτιλίας την περίοδο 2024-2030 η έκθεση του ΝΑΤ προκρίνει, μεταξύ άλλων την προσέλκυση και την παραμονή νέων ανδρών και γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο