Αύξηση έως και 27% στο ρεύμα τον Οκτώβριο με το νέο μοντέλο επιδοτήσεων

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αξιοσημείωτες αυξήσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Οκτώβριο συγκριτικά με τα ποσά που θα πληρώσουν για το Σεπτέμβριο.

Και αυτό διότι μπορεί οι τιμές που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι να είναι μειωμένες για τον Οκτώβριο, το ψαλίδι στις επιδοτήσεις, οι οποίες πλέον θα είναι κλιμακωτές, οδηγεί σε αύξηση που για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών (με μεγάλες καταναλώσεις) φτάνει έως και το 27%.

Το Capital.gr παρουσιάζει αναλυτικά το κόστος των λογαριασμών (σύμφωνα με τις χρεώσεις παρόχου) για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τρεις κατηγορίες καταναλώσεων αντίστοιχες με τις κλίμακες που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ.

500KWh
Στη χαμηλότερη κλίμακα με κατανάλωση 500KWh, για το Σεπτέμβριο η χρέωση ήταν στα 78,8 λεπτά/KWh, δηλαδή προκύπτει λογαριασμός 394 ευρώ. Ωστόσο με την επιδότηση στα 63,9 λεπτά/KWh προκύπτει μείωση 319,5 ευρώ, ήτοι το τελικό κόστος του λογαριασμού είναι 74,5 ευρώ.

Για τον Οκτώβριο στο ίδιο νοικοκυριό με κατανάλωση 500KWh η χρέωση παρόχου έχει μειωθεί στα 59,5 λεπτά/KWh, δηλαδή προκύπτει λογαριασμός 297,5 ευρώ. Ωστόσο με την επιδότηση στα 43,6 λεπτά/KWh προκύπτει μείωση 218 ευρώ, ήτοι τελικό κόστος του λογαριασμού είναι 79,5 ευρώ.

Δηλαδή το συγκεκριμένο νοικοκυριό μετά την επιδότηση θα πληρώσει 5 ευρώ περισσότερο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο (αύξηση 6,7%)

1000 Kwh
Τον Σεπτέμβριο για κατανάλωση στις 1000 Kwh με τη χρέωση στα 80 λεπτά/KWh (για πάνω από τις 500 KWh) ένα νοικοκυριό θα πληρώσει 794 ευρώ. Ωστόσο με την επιδότηση στα 63,9 λεπτά/KWh προκύπτει μείωση 639 ευρώ ήτοι το τελικό κόστος του λογαριασμού είναι 155 ευρώ.

Για τον Οκτώβριο με ίδια κατανάλωση στις 1000 KWh η χρέωση παρόχου μειώθηκε στα 60,7 λεπτά/KWh (για πάνω από τις 500 Kwh). Δηλαδή ο λογαριασμός που προκύπτει είναι στα 601 ευρώ. Με την επιδότηση εξασφαλίζεται μείωση της τάξης των 411 ευρώ ήτοι το τελικό κόστος του λογαριασμού είναι 190 ευρώ.

Το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα πληρώσει 35 ευρώ περισσότερο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο (αύξηση 22%).

Εάν όμως το νοικοκυριό πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 15% τότε αυξάνεται η επιδότηση κατά 5 λεπτά/KWh, που σημαίνει ότι η επιδότηση αυξάνεται στα 436 ευρώ με αποτέλεσμα το τελικό ύψος του λογαριασμού να είναι στα 165 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση το νοικοκυριό θα πληρώσει 10 ευρώ περισσότερο σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο (αύξηση 6,4%)

1500 KWh
Το Σεπτέμβριο ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1500 κιλοβατώρες είχε χρέωση στα 80 λεπτά/KWh (για πάνω από τις 500 KWh) δηλαδή ο λογαριασμός που προκύπτει είναι 1194 ευρώ. Με την επιδότηση ωστόσο προκύπτει μείωση 958,5 ευρώ, ήτοι το τελικό ποσό του λογαριασμού είναι 235,5 ευρώ.

Αντίστοιχα τον Οκτώβριο η χρέωση για τις 1500 κιλοβατώρες μειώνεται στα 0,607 λεπτά/KWh (για πάνω από τις 500 KWh) δηλαδή προκύπτει λογαριασμός 904,5 ευρώ. Ωστόσο η επιδότηση είναι μικρότερη στα 604 ευρώ, που σημαίνει ότι το τελικό ποσό του λογαριασμού είναι 300,5 ευρώ.

Δηλαδή το εν λόγω νοικοκυριό νοικοκυριό θα πληρώσει 65 ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο (αύξηση 27,6%).

Εάν όμως το νοικοκυριό πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 15% τότε αυξάνεται η επιδότηση κατά 5 λεπτά/KWh, και φτάνει στα 629 ευρώ ήτοι το τελικό κόστος μειώνεται στα 275,5 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει αύξηση της τάξης των 40 ευρώ (ή αλλιώς 16,9%).

Αύξηση έως και 27% στο ρεύμα τον Οκτώβριο με το νέο μοντέλο επιδοτήσεων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε.Α.Α.Λ.Σ.: Απονομή ξιφών σε Αξιωματικούς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (ε.α.)

Παραθέτουμε την σχετική με το θέμα επιστολή της Ε.Α.Α.Λ.Σ.   ΠΡΟΣ: 1.  Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη 2. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο ΛΣ κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη   Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,   ΘΕΜΑ: 

Διώρυγα Κορίνθου: κλείνει για τη β’ φάση των έργων

Κλείνει από σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου η διώρυγα της Κορίνθου, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση επαναλειτουργίας της. Άμεσα αρχίζουν οι εργασίες, όπως είχε προαναγγελθεί, για την αποκατάσταση της δεύτερης φάσης, με σκοπό την ολοκλήρωση της θωράκισής της μέχρι την έναρξη

Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε.: Πρωτεργάτης στην ανάδειξη της πόλης

Με τη φροντίδα και επιμέλεια της υπεύθυνης τύπου και δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε. κας Ελίνας Ιατρίδου, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ελευσίνας, θέση Λιμανάκι Αλιέων (παραπλεύρως του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας) μια πολύ όμορφη

Παραλίες χωρίς Ναυαγοσώστες Στους 24 οι νεκροί από πνιγμό στην Κρήτη!!!

Στους 24 ανέβηκε αριθμός των νεκρών στην Κρήτη από πνιγμό το φετινό καλοκαίρι (10/5-3/10) , με έναν ακόμη άνδρα αγνώστων στοιχείων να ανασύρεται χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα των Απτέρων. Το νέο περιστατικό συνέβη προχθές το απόγευμα και